هوشمند سازی ساختمان چیست؟

سیستم هوشمند سازی خانه
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

سیستم هوشمند سازی ساختمان (BMS  یا Building management system) یا مدیریت هوشمند ساختمان مانیتورینگ و کنترل یکپارچه کردن قسمت‌های مهم ساختمان با استفاده از سخت‌افزارها و نرم‌افزارها می‌باشد.پایش کردن مداوم بخش‌های مختلف ساختمان و اعمال فرمان‌های مختلف به آن‌ها از وظایف این سیستم می‌باشد. عملکرد این سیستم به گونه‌ای است که که اجزاء مختلف ساختمان را با یکدیگر متعادل می‌کند و باعث جلوگیری از مصارف ناخواسته می‌شود.

نظارت کردن کلیه فعالیت‌ها اعم از ورود و خروج افراد، باز و بسته شدن درب‌ها، سیستم‌های روشنایی، سیستم‌های تهویه مطبوع پنجره و پرده اتاق‌ها و سیستم صوتی و تصویری و… بر عهده سیستم هوشمند سازی خانه است

سیستم هوشمند سازی خانه

سیستم هوشمند سازی ساختمان چه اهداف و مزایایی دارد؟

شاید از خودتان سوال کنید سیستم هوشمند سازی خانه چه اهدافی دارد و قرار است چه مزایایی برای ما داشته باشد؟ در ادامه مواردی را بیان می‌کنیم که نشان می‌دهد هدف از این سیستم چیست و چه مزایایی دارد.

افزایش ایمنی

در مواقعی که شرایط بحرانی به وجود می‌آید می‌توان با ارسال سریع و به موقع اعلام خطر از حوادث جلوگیری کرد. در این سیستم پیام‌های اضطراری به صورت خودکار به بخش‌ها و اتاق‌های خانه ارسال می‌شود. یکی دیگر از راه‌های افزایش ایمنی سیستم کنترل درب‌های ورودی و اتصال آن به دوربین‌های مداربسته و دستگاه‌های ثبت ورود است که ایمنی سیستم را به طرز چشم‌گیری بالا می‌برد.

استفاده بهینه از تجهیزات و افزایش عمر مفید آن‌ها

این سیستم نه تنها موجب کاهش مصرف انرژی می‌شود بلکه با خاموش کردن و کنترل آن‌ها موجب افزایش طول عمر دستگاه‌ها و پایین آمدن هزینه‌ها می‌شود.

امکان مانیتورینگ

یکی دیگر از مزایای سیستم هوشمند سازی ساختمان، کمک به یکپارچه‌سازی ساختمان است به طوری که تمام تجهیزات را با همدیگر هماهنگ کرده و باعث جلوگیری از تداخل و بروز مشکلات ناشی از عدم هماهنگی می‌شود.

امکان مانیتورینگ یکی دیگر از مزایای سیستم هوشمند سازی

تفاوت در سیستم هوشمند با سیم و بی‌سیم

ممکن است این سوال هم برای شما پیش بیاید که سیستم هوشمند بی‌سیم و با سیم چه تفاوت‌هایی با همدیگر دارند؟ در سیستم هوشمند بی‌سیم ارتباط از طریق Wi-Fi برقرار می‌شود. در این نوع سیستم‌ها سیم‌کشی ساختمان دستکاری نمی‌شود و شکل سنتی تابلو برق در ساختمان حفظ می‌شود. همین سیستم‌های هوشمند بی‌سیم انواع متفاوتی دارند که شامل: ZigBee، Bluetooth، Zway، Wemo، Nest  و Wi-Fi می‌باشد که از میان آنها وای‌فای از همه آن‌ها کم‌هزینه‌تر و مقرون به صرفه‌تر است.

در سیستم‌های باسیم نیز بین سرور و دیگر تجهیزات با دو یا چهار رشته سیم ارتباط برقرار می‌شود که دو تا از این رشته‌ها مربوط به انتقال دیتا و دو تای دیگر مربوط به انتقال تغذیه است. در سیستم‌های کابلی یا سیمی چون به فضای بیشتری نیاز است تابلو برق ساختمان نیز باید بزرگ باشد و سایز آن به گونه‌ای طراحی شود که تمام این سیم‌ها را پوشش دهد.

تجهیزات هوشمند سازی ساختمان

کنترل هوشمند درب و کرکرده

به واسطه سیستم BMS می‌توان درها، پنجره‌ها، پرده، سایبان را کنترل کرده و طبق دستورات دلخواه آن‌ها را مدیریت کرد.

کنترل هوشمند دزدگیر و اعلام حریق

در سیستم هوشمند سازی سنسورهای نصب شده یکی از تجهیزاتی است که می‌تواند نقش نگهبان خانه را برای شما بازی کند! اگر در تجهیزاتی که سنسورها در آن نصب شده‌اند فعالیتی غیرمجاز مثل وارد کردن کدهای غلط انجام شود سیستم آن را شناسایی کرده و به منزله ورود افراد غیرمجاز می‌شناسد. در این فرآیند آژیر پخش می‌شود یا از طریق خط تلفنی که به سیستم متصل است این موضوع گزارش داده می‌شود.

موارد دیگری مانند ورود و خروج پرسنل، نشتی آب، حفاظت از برق گرفتگی و دوربین‌های مدار بسته را نیز می‌توان از طریق سیستم هوشمند سازی کنترل و مدیریت کرد.

یکی از مزایای سیستم اعلام حریق این است که می‌تواند هنگام بروز حادثه علاوه بر اعلام هشدار، روشنایی و تهویه راهروها و مسیرهای خروجی را امن و فعال کند. این سیستم می‌تواند هنگام بروز آتش سوزی شیر اصلی گاز و آب را قطع کرده و همزمان از طریق تلفنی که به سیستم هوشمند متصل است با مرکز امدادرسانی،‌ پلیس و اورژانس تماس بگیرید و وقوع آتش‌سوزی همراه با اعلام آدرس ساختمان را به آن‌ها اطلاع دهد.

کنترل روشنایی

مواردی که در این امکان یعنی کنترل روشنایی به کار گرفته می‌شود شامل: روشن و خاموش کردن خودکار لامپ‌ها، تنظیم سطح نور، کاهش و افزایش دادن سطح نور، مشاهده وضعیت و خاموش و روشن کردن آن‌ها از راه دور و بیرون از ساختمان است.

کنترل وسایل الکتریکی

شما در خانه هوشمند می‌توانید از وضعیت وسایل الکتریکی ساختمان مطلع شوید و حتی آن‌ها را از راه دور کنترل و مدیریت کنید.

کنترل فضای سبز و ویلا

در سیستم هوشمند سازی ساختمان آبیاری فضای سبز و گیاهان به طور خودکار انجام شده و می‌توانید طبق زمانبندی که برای آن تعیین می‌کنید از این قابلیت استفاده کنید.

پیشنهاد مطالعه: معرفی ۱۰ سبک دکوراسیون داخلی منزل

در سیستم هوشمند سازی ساختمان آبیاری فضای سبز و ویلا

روش های هوشمند سازی ساختمان

پروتکل  KNX

یکی از استانداردهای جهانی برای کنترل هوشمند ساختمان سیستم KNX است که کاربرد آن از سال ۲۰۰۶ به بعد افزایش چشمگیری داشته است. در این سیستم این امکان وجود دارد که برنامه ریزی و یکپارچه‌سازی تجهیزات به طور همزمان در برندهای مختلف تحت یک نرم افزار واحد و با روشی بسیار ساده و راحت انجام بگیرد. می‌توان گفت سیستم KNX تنها سیستمی است که تا ۶۰ درصد باعث صرفه ‌جویی مصرف انرژی ساختمان می‌‌شود.  در بسیاری از شرکت ها استاندارد KNX جزو پایه‌ای ترین سیستم جهت استفاده در تجهیزات و محصولات استفاده می‌شود.

استاندارد  BACnet

استاندارد BACnet مختص ساختمان‌ها و سیستم‌های بزرگ است که در ابعاد بزرگتری فعالیت می‌کنند و همچنین جهت استفاده در تجهیزاتی با برندها و شرکت های متفاوت می‌باشد. در سال ۱۹۹۵ این استاندارد طبق آخرین دستاوردهای علم انتقال اطلاعات به صنعت هوشمند سازی، پایه گذاری  و عرضه شد. این سیستم تضمین می‌کند که مالکین می‌توانند بدون هرگونه نگرانی بهترین تکنولوژی و خدمات را از هر شرکتی که می‌خواهند انتخاب کرده و نیز اطمینان حاصل کنند که سیستم جدید با سیستم قبلی به راحتی سازگار می‌شود. در ضمن سیستم BACnet این قابلیت را دارد که بدون نیاز به تعویض سیستم کنترل مرکزی،‌ انواع تجهیزات و کنترل کننده‌ها را تعویض کند بدون اینکه تداخلی به وجود بیاید.

به این نوشته رای دهید
[کل: 1 میانگین: 5]

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *