مراحل ساخت طبقه اضافی روی طبقات ساختمان

مراحل ساخت طبقه اضافی روی طبقات ساختمان
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

با توجه به افزایش روز افزون قیمت مسکن و برای سرمایه‌گذاری بیشتر، بعضی مالکین مصمم به ساخت طبقه اضافی بر روی ملک خود شده‌اند. در اصطلاح به ساخت طبقه اضافی، اضافه‌کردن اشکوب گفته می‌شود. برای ساخت طبقه اضافی باید مالک یا سازنده از شهرداری مجوز طبقه اضافی دریافت کند.

شهرداری در مقابل ساخت و ساز غیر مجاز اولین کاری که انجام می‌‌دهد ساخت و ساز غیر مجاز ملک را در هر مرحله ای متوقف می‌کند. بعد از این مرحله شهرداری اقدام به تخریب ساخت و ساز غیر مجاز می‌کند.

اضافه اشکوب چیست؟

اضافه اشکوب به مجوز ساخت طبقه‌ای روی طبقه دیگر گفته می شود. در مرحله اول باید سازنده یک پروانه ساخت معین از شهرداری محل مسکونی خود دریافت کند. اما بعد از چند وقت مالک یا سازنده به فکر اضافه کردن طبقه یا طبقاتی در ملک باشند.

شهرداری در سال‌های اخیر سخت‌گیری بیشتری برای صدور مجوز اضافه اشکوب داشته است. تبصره‌هایی در این بین وجود دارد که متقاضیان با کمک گرفتن از آن‌ها درخواست خود را می‌توانند ارائه دهند.

ساز و کار مشخصی این تبصره‌ها دارند، تایید درخواست بستگی به شهرداری ملک مورد نظر دارد. بستگی زیادی به شهرداری محل زندگی شما دارد.

اضافه اشکوب چیست؟

شورای اسلامی شهر و اضافه اشکوب

ساخت طبقه اضافی یا اضافه اشکوب را در ابتدا شورای اسلامی شهر تهران تحت هر حالتی ممنوع اعلام کرد. این مصوبه توسط هیات دیوان عالی عدالت اداری لغو شد.

متن این بخشنامه به  صورت زیر است:

پیرو بخشنامه شماره ۱۷۲۰۸۳/۸۷/۸۰ مورخ ۳۱/۶/۸۷ در خصوص ابلاغ مصوبه یکصد و هجدهمین جلسه رسمی علنی فوق العاده از سومین دوره شورای محترم اسلامی شهر تهران مبنی بر ممنوعیت صدور پروانه اضافه اشکوب، با توجه به لغو مصوبه یاد شده از سوی هیات عمومی دیوان عدالت اداری که مراتب طی نامه شماره ۳۶۰۸۳/۳/۳۱۷ مورخ ۰/۹/۸۸ از سوی اداره کل حقوقی به اداره کل تدوین ضوابط، نظارت و صدور پروانه اعلام  شده است، مناطق می‌توانند ضمن تشکیل کمیسیونی متشکل از معاون شهرسازی و معماری، رئیس صدور پروانه، رئیس نظارت فنی، رئیس طرح تفصیلی و نماینده حوزه معاونت شهرسازی و معماری با توجه به اختیارات قانونی و ضوابط مشخص شده  نسبت به صدور مجوز اضافه اشکوب اقدام کنند.

صدور پروانه اضافه اشکوب

شهرداری‌ها در دهه‌های گذشته مجوز ساخت طبقه اضافی را به متقاضیان راحت می‌دادند. تعدادی از این خانه‌ها بعد از تخریب به دلیل ساخت و ساز شهری ناایمن، شورای شهر تهران  تصمیم گرفت صدور مجوز برای همچین ساخت و سازهای قطع کند. فقط به تعدادی از متقاضیان با شرایط خاص مجوز ساخت دهند.

بیشتر بخوانید: انواع مجوزهای ساخت و قوانین ساخت مسکن

 این تبصره‌ها به صورت زیر است:

اگر تعداد طبقات ساخته شده در ساختمان کمتر از تعداد طبقاتی که در پروانه ساخت ذکر شده باشد، صدور اجازه کامل شدن طبقات ساختمان براساس پروانه صادره و محاسبات فنی بستگی به شرایط زیر دارد:

الف – ضوابط معماری و شهرسازی و طرح‌های تفصیلی در صدور پروانه اولیه باید رعایت شود.

ب –  محاسبات فنی ساختمان و اجرای آن برابر با آخرین ویرایش آیین نامه‌های طراحی و مقررات ملی ساختمان و آیین نامه زلزله در زمان درخواست تکمیل ساختمان است.

ج – مطابق با آخرین ویرایش آیین‌نامه‌های مذکور درج شده در بند “ب” صدرالذکر توسط مهندسین ذیصلاح حقیقی یا حقوقی دارای اجازه معتبر به‌ صورت رسمی تأیید شود.

شرایط و مقررات صدور پروانه اضافه اشکوب

در اولین مرحله باید ساختمان بررسی شود که مقاومت لازم برای ساخت طبقه جدید را دارد. باید مقاومت ساختمان از لحاظ سازه‌ای توسط مهندسین مشاور مورد تایید قرار بگیرد و گواهی تقویت و مقاوم‌سازی بنا توسط مهندسین مشلوره صادر شود.

یکی از شرایط صدور پروانه ساخت طبق قانون شهرداری به یک سازنده این است که در نقشه‌های که به شهرداری ارائه شده است باید برای هر واحد مسکونی و یا تجاری پارکینگ اختصاصی درنظر گرفته شود.

پس باید به تعداد واحدهای اضافه شده به ساختمان پارکینگ درنظر گرفته شود. رعایت اصلاحی براساس طرح تفصیلی از دیگر شرایط صدور پروانه اضافه اشکوب است.

مراحل درخواست اضافه اشکوب

در ابتدا باید صاحب خانه یا سازنده باید با سند مالکیت خانه و اصل و فتوکپی شناسنامه تقاضای صدور مجوز اضافه اشکوب را به شهرداری تحویل بدهد. در مرحله بعد باید با در دست داشتن مدارک مورد نیاز به واحد تاییدیه استحکام ساختمان شهرداری رفته تا پرونده‌ای تشکیل دهید. و سپس پرونده تشکیل شده به سازمان نظام مهندسی کشور برای بررسی استحکام سازه‌ای بنا فرستاده می‌شود.

و در مرحله بعد پس از بازبینی ساختمان توسط کارشناسان مربوط، خلاصه پرونده را ثبت می‌کنند. و سپس در بخش بازدید فنی ساختمان درمورد مساحت، وضعیت ملک و معبر، عرض کوچه و حدود اربعه کارشناسی انجام می‌شود. بعد از اتمام بررسی‌های مورد نیاز توسط کارشناسان، نظر نهایی در مورد وضعیت استحکام سازه‌ای ساختمان داده می‌شود.

در مرحله بعد کارشناسان تمام نقشه‌های ارائه شده به شهرداریرا مورد ارزیابی قرار می‌دهند و اگر از سمت گذر بالکنی وجود داشته باشد، باید از اداره برق شهرداری استعلام بگیرد. و پس از دریافت مجوز به بقیه مراحل بپردازند.

در مرحله بعد که عوارض ساختمانی و نوسازی محاسبه و برای سازنده مبلغی مشخص می‌شود درخواست کنند باید عوارض را برای طی شدن ادامه مراحل کاری بپردازد.

مرحله بعدی که برای تنظیم فرم بیمه مسئولیت ساختمانی و پرداخت مبلغ مشخص شده می‌باشد. پس از گذراندن این مرحله  ساخت پیش‌نویس طبقه اضافی تنظیم می‌شود. بعد از طی کردن مراحل شماره‌گذاری و ثبت در دبیرخانه مجوز نهایی صادر خواهد شد.

ساخت و ساز غیر مجاز

ساخت طبقه اضافی بدون دریافت مجوز تخلف محسوب می‌شود.  شهرداری طبقه اضافی آن ساختمان را پس از بررسی تخریب می‌کند.

به طور مثال ساخت طبقه اضافی و اضافه اشکوب غیر قانونی در معروف‌ترین پاساژ موبایل ایران (علاء الدین) انجام شد که شهرداری پس از اخظاریه‌های پشت سرهم و سپس طبقه‌های اضافی این ساختمان تخریب شد.

جمع بندی

  • با توجه به افزایش قیمت مسکن در سال‌های اخیر بعضی از صاحبان ملک مصمم به ساخت طبقه اضافی بر روی ملک خود شده‌اند.
  • رسیدگی به ساخت و سازهای غیر مجاز توسط شهرداری انجام می‌شود.
  • برای دریافت مجوز طبقه اضافه توسط شورای اسلامی شهر تهران پس از تصویب ممنوعیت صدور پروانه در سال ۱۳۸۷، سال ۱۳۸۸ با رای دیوان عدالت اداری مصوبه تصویب شده لغو شد و شهرداری ملزم به صدور مجوز ساخت طبقه اضافی به درخواست کنندگان شد.
  • به مجوز ساخت طبقه‌ای روی ساختمان اضافه اشکوب گفته می‌شود.
  • در صورتی که ساخت طبقه اضافی بدون دریافت مجوز صورت پذیرد تخلف به حساب می‌آید.
به این نوشته رای دهید
[کل: 1 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *