یکی از بحث برانگیزترین کارهایی که در بسیاری از موارد باعث بروز مشکلاتی برای افراد میشود، اجاره منزل است. عدم رعایت بندهای قرارداد اجاره نامه توسط مستاجر، یکی از این مشکلات است. در این صورت راهی جز گرفتن حکم تخلیه خانه و خواستن عذر مستاجر توسط صاحبخانه برای تخلیه خانه نیست.
مستاجر به چه کسی گفته میشود؟
فردی که خانهای را اجاره میکند در ادبیات قانونی به آن مستاجر گفته میشود. بین صابخانه و مستاجر قراردادی بسته میشود که از سوی دو طرف رعایت کردن آنها لازم و ضروری است.
قرار بین دو طرف تا زمانی برقرار است که هر دو طرف به تعهدات خود پایبند باشند. در این صورت مشکلی پیش نمی آید و نیاز به حکم تخلیه هم نیست.
اما صاحبخانه در صورت بروز اختلاف، میتواند درخواست حکم تخلیه بدهد.

اجارهنامه چیست؟
به قرار دادی که بین موجر و مستاجر بسته میشود، اجاره نامه گفته می شود. این قرارداد وابسته به مدت زمان اجاره است و اگر مدت زمان اجاره در قرارداد ذکر نشود، اعتبار ندارد.
بیشتر بخوانید: قانون روابط بین موجر و مستاجر
این قرارداد به دو صورت رسمی و غیررسمی میتواند باشد. اگر بین دو طرف قرارداد مشکلاتی پیش بیاید، قانون برای رفع آنها راهحلهای زیر را در نظر گرفته است.
- اگر اجارهنامه به صورت رسمی بسته شده باشد، صاحبخانه میتواند حکم تخلیه مستاجر با رفتن به ادارهی ثبت اسناد را بگیرد.
- یا میتوان با رفتن به دفتر اسنادرسمی، که قرارداد اجاره در آن بسته شده است، درخواست صدور اجراییه انجام میشود.
انواع اجارهنامه
از دید قانون اجارهنامههای معتبر و قابل قبول ۳ نوع هستند. اجاره محل کسب یا تجارت، اجاره محل سکونت یا منزل، اجارهی محلهایی مانند موسسه خیریه، درمانگاه که در گروههای مسکونی به شمار میآید.
حکم تخلیه در چه زمانی میتوان گرفت ؟
- در قرارداد زمانی که مدت اجاره به پایان رسیده باشد. و همچنان مستاجر در ملک ساکن باشد و تخلیه نکند.
- در صورتی که بعد از ۳ ماه مستاجر هیچ نوعی مبلغی برای اجاره به موجر نپرداخته باشد.
- ملکی که مستاجر اجاره کرده آن را به کسی دیگری اجاره دهد.
- مستاجر در موارد غیر مشروع از آن ملک اجارهای استفاده کند.
باتوجه به موارد بالا موجر میتواند از مراکز قانونی حکم تخلیه را بگیرد. قراردادی که بین موجر و مستاجر نوشته میشود، به صورت رسمی و غیررسمی یاید باشد.
اگر قرارداد رسمی نوشته شده باشد موجر با رفتن به اداره ثبت اسناد، حکم تخلیه را باید اخذ کند و بعد به دفتر اسناد رسمی که قرار داد نوشته شده مراجعه کند.
مدارک لازم برای گرفتن حکم تخلیه
زمانی که موجر و مستأجر نتواند با یکدیگر به توافق برسند و مستأجر متعهد به اعمال تعهدات ثبت شده در قرارداد یا اجارهنامه نباشد، موجر میتواند با مراجعه به شورا، دادگاه یا ثبت اسناد املاک، اقامۀ دعوی و با ارائۀ مدارک لازم همچون سند مالکیت و سند اجارهنامه، اقدام به گرفتن حکم تخلیه کند.
اجرای حکم تخلیه و ابلاغ آن به چه صورت است؟
صدور حکم تخلیه توسط شورا یا دادگاه صادر میشود. در مدت زمان ۲۴ ساعت بعد از صادر شدن حکم، باید به مستاجر اطلاع داد و حکم تخلیه را به آن داد.
مستاجر در این صورت باید ظرف مدت ۷۲ ساعت ملک اجاره شده را تخلیه کند. در برابر حکم تخلیه مستاجر نمیتواند اعتراضی کند و باید ملک را طبق حکم تخلیه کند.
زمانی دستور حکم تخلیه منزل قابل اجراست که مبلغی از ودیعه ملک نزد موجر مانده باشد، موجر باید به مستاجر پرداخت کند.
حکم تخلیه تا زمان پرداخت نشدن مبلغ ودیعه و عدم ارائه رسید به مراگز قضایی قابل اجرا نیست.
صدور حکم تخلیه توسط ثبت اسناد و املاک
اگر این حکم توسط اداره ثبت اسناد و املاک صادر شود، پس از ۴۸ ساعت به مستاجر این حکم ابلاغ شود و باید تا ۷۲ ساعت مستاجر باید ملک را تخلیه کند.
صاحبخانه و یا موجر در این صورت موظف است که از مستاجر پول ودیعهای که گرفته است بازگرداند. به دایره اجرای اداره ثبت اسناد و املاک رسید پرداختی را تحویل بدهد.
در صورتی که در مدت زمان اجاره ملک مستاجر خسارتی به ملک وارد کرده باشد یا بدهی داشته باشد، برای اثبات ادعای خود موجر باید به دادگاه یا شورای حل اختلاف برود و درخواست کند.

حکم تخلیه در چه صورتی می توان متوقف کرد؟
موجر طبق شرایطی می تواند طبق شرایطی دستورحکم تخلیه را دریافت کند و آن را از مراکز مربوطه پیگیری کند.
در صورت وجود شرایطی، جلو اجرای حکم تخلیه را گرفت. بطور مثال : مستاجر بگوید که قرارداد اجاره نامه تمدید شده است. مستاجر بیان کند که سندی موجر برای گرفتن حکم تخلیه نشان داده، جعلی است.
حدودا به مستاجر ۷۲ ساعت یا سه روز برای تخلیه ملک زمان داده میشود تا فرصتی برا یمتوقف کردن حکم تخلیه داشته باشد.
موجر طبق شرایطی می تواند طبق شرایطی دستورحکم تخلیه را دریافت کند و آن را از مراکز مربوطه پیگیری کند.
در صورت وجود شرایطی، جلو اجرای حکم تخلیه را گرفت. بطور مثال : مستاجر بگوید که قرارداد اجاره نامه تمدید شده است. مستاجر بیان کند که سندی موجر برای گرفتن حکم تخلیه نشان داده، جعلی است.
حدودا به مستاجر ۷۲ ساعت یا سه روز برای تخلیه ملک زمان داده میشود تا فرصتی برا یمتوقف کردن حکم تخلیه داشته باشد.
در شرایطی که از سوی مستاجر درخواست دادرسی فوری شود ادعایش را بدون نیاز به ارائه دادخواست بررسی و به آن رسیدگی شود.
- دستهبندی: آمار رهن و اجاره, رهن و اجاره, رهن و اجاره آپارتمان
- برچسبها: اجاره ملک, اجاره نامه, انواع اجارهنامه, تنظیم اجاره بها, حکم تخلیه, رهن خانه, روابط بین مالک و مستاجر, قیمت مسکن, مبلغ اجاره
- منبع: ملکاوی