مراحل گرفتن پروانه ساختمان

مراحل گرفتن پروانه ساختمان
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

پروانه یا جواز ساختمان از شهرداری یک پرونده رسمی به مالک یا پیمانکار ارایه می‌شود. تا اجازه داده شود که تا پرونده ساخت و ساز یا بازسازی را طبق چهارچوب تعیین شده شروع ویا ادامه داده شود.هر گونه عملیات ساخت و ساز بدون صدور پروانه ساختمان غیرقانونی بوده و توسط ناظرین شهرداری متوقف خواهد شد.

اصلی‌ترین هدف اخذ مجوز ساخت مطابق با آیین نامه‌ها و ضوابط طرح جامع شهری است.  

مهمترین دلایل اخذ پروانه ساختمان

مهمترین دلایل اخذ پروانه به صورت زیر می‌باشد:

بهره‌مندی از تسهیلات بانکی ، جلوگیری از بروز حوادث ساختمانی برای ساختمان‌های مجاور به دلیل حضور ناظرین ساختمانی و ارائه راهکار و راهنمایی‌های لازم ، اطمینان از ساخت و ساز قانونی و براساس مشخصات فنی و شهرسازی برابر آیین نامه‌ها و ضوابط طرح جامع شهر ، بیمه شدن کلیه عوامل دخیل در ساخت وساز در صورت بروز حوادث ساختمانی ، صرفه‌جویی در هزینه‌های ساخت و ساز به دلیل استفاده از تجارب فنی و مهندسی در هنگام طراحی و نظارت.

امروزه دفترچه‌های (شناسنامه) ساختمان به جای پروانه ساختمان و شامل نداشتن خلاف و پایان کار را می‌باشد که در اختیار متقاضیان توسط شهرداری قرار می‌گیرد.

مهمترین دلایل اخذ پروانه ساختمان

شناسنامه ساختمان شامل اطلاعات زیر است:

هویت هر ساختمان و بیوگرافی آن به طور کامل با ذکر تمام مطالب مربوط به شهرداری صادر کننده، محل احداث، هویت مالک، نوع مالکیت، نوع و شماره و تاریخ صدور و مشخصات زمین، نوع استفاده، مشخصات طبقات، وضع پارکینگ، اصطلاحات و تغییرات و نحوه تمدید عوارض گوناگون وصول شده،  گواهیهای نداشتن خلاف صادر و گواهی پایان ساخت می‌باشند.

مراحل گرفتن پروانه ساختمان یا شناسنامه ساختمان

مراحل گرفتن پروانه ساختمان به صورت ۸ مرحله زیر است:

مراحل گرفتن پروانه ساختمان یا شناسنامه ساختمان

۱-تشکیل پرونده:

مالک و وکیل ملک ( فرد دارای وکالت از طرف مالک یا مالکین) درخواست پروانه خود را در دفاتر خدمات الکترونیک شهر با ارایه مدارک زیر ثبت کنند. کارت شناسایی (کارت ملی) ، اصل و کپی سند یا سندهای ملک، حضور یک نفر دارای وکالت از سایرین یا همه مالکین، برگه تسویه عوارض نوساطی شهرداری سال‌های گذشته و سال جاری

۲- دستور صدور بازدید:

پس از تشکیل پرونده باید بازدید از سختمان صورت گیرد. در بازدید از بنا موارد زیر گزارش تهیه می‌شود.
عرض خیابان، ابعاد ملک، بنای موجود، موقعیت مجاورین در صورت داشتن مواردی از قبیل پخ در بنا تعیین و گزارش می شود.

۳- بررسی گزارش مأمور فنی و کاربری ملک:

یاید اتوماسیون اداری طی شود تا دستور نقشه برای ملک مورد نظر صادر گردد. اطلاعاتی از قبیل ابعاد باقی مانده ملک پس از اصلاحات مورد نظر شهرداری، تعداد طبقات، مساحت اصلاح شده و سطح اشغال شده هر طبقه در دستور نقشه باید لحاظ شود.

۴- دستور نقشه:

دستور نقشه که با طی کردن اتوماسیون اداری برای ملک صادر می‌شود.
اطلاعاتی از قبیل ابعاد باقی ‌مانده ملک پس از اصلاحی‌ های موردنظر شهرداری، مساحت پس از اصلاحی، تعداد طبقات و سطح اشغال هر طبقه در دستور نقشه ذکر می‌‌شود. معمولاً طبق پهنه‌ای که ملک در آن واقع‌شده، متراژ سند (نه متراژ وضع موجود زمین) و عرض‌ گذر، حجم ساختمان شامل تعداد طبقات و سطح اشغال آن ‌ها تعیین می‌‌گردد.

۵- طراحی نقشه:

در این مرحله این نقشه معماری براساس ضوابط مورد عمل شهرداری، برای ملک دستور نقشه صادر شده، را طراح می‌کنند.
طراحی نقشه معماری یا طراحی شده مهم ترین مرحله در صدور پروانه است. طرح ملک به لحاظ متراژ، تعداد پارکینگ و کیفیت فضاها با حداکثر توانایی، طراحی شود.

در هنگام طراحی نقشه معماری شده می‌توان از نوآوری در تکنولوژی صنعت ساخت و ساز استفاده کنید.

۶- پرداخت عوارض شهرداری:

پس از برطرف شدن خطاها یا ایرادهای ذکر شده از سوی دفاتر خدمات الکترونیک و نهایی شدن نقشه معماری، عوارض تراکم شهرداری براساس متراژهای موجود در هر طبقه و نوع کاربری آن، توسط واحد صدور پروانه هر منطقه عوارض تراکم شهرداری محاسبه و مشخص می‌شود.

۷- تهیه مدارک پیش نویس:

بعد از تایید‌‌‌شدن اداره درآمد منطقه شهرداری مبنی برپرداخت و تسویه عوارض مربوط به پروژه باید پیش نویس شود. گزارش آزمایش مکانیک خاک، در صورتی که ساختمان بیشتر از ۵ طبقه باشد باید انجام شود. با تهیه نقشه‌های سازه، برق و مکانیک و از سازمان نظام مهندسی تاییدیه بگیرند.

در دفاتر خدمات ثبت درخواست ناظر تعیین شود. و ناظر و ناظرین پس از عقد قرارداد باید برگه‌های
سهیمه آن‌ها به انضمام قرارداد در بین آن‌هارا به عنوان ملاک پیش نویس پروانه به دفاتر خدمات الکترونیک تحویل داده شود . مدارک پیش نویس شامل برگه تعهد رعایت اصلاحی، تعهد اخذ تأییدیه نما و … است که باید توسط مالک نه وکیل تهیه شود.
پروانه‌هایی که زیر بنای آن‌ها بیش از ۲۰۰۰ متر مربع باشد مشمول اجرای ماده ۳۳ نظام مهندسی ساختمان می‌شوند. یعنی اینکه نقشه‌های چهار رشته معماری، برق سازه مکانیک باید به صورت اجرایی با داشتن تمامی جزییات طراحی شده و مورد تایید سازمان نظام مهندسی قرار بگیرد. این پروسه زمانبر که ممکن چندین بار نقشه‌ها دچار اصلاح شوند.
بهتر است در نقشه‌های اولیه یا فاز یک براساس الزمات و ضوابط نظام مهندسی در‌نظر گرفته شود. تا در صورتی که نقشه به فاز ۲ تبدیل شود اصلاحات کمتری دشته باشد، و زمان بر نباشد.

مدارک پیش نویش پروانه باید توسط مالک تهیه و به دفاتر خدمات الکترونیک ارایه بشود که شامل موارد زیر است:
برگ تعهد رعایت اصلاحی، فایل‌های نقشه های سازه، برگ تعهد تائید نما،
نقشه‌‌های سازه و تاسیسات برق و مکانیک به همراه برگه‌های سهمیه خدمات مهندسی منوط به مهر مهندسین محاسب، برگه تعهد مشاور ژئوتکنیک و برگه تأییدیه گزارش خاک، چک لیست‌‌های مرتبط نظیر مبحث ۱۹، مبحث ۶ و بارگذاری، زلزله و غیره
و موارد دیگری که به پروژه‌های خاص بستگی دارد که ممکن لازم باشد.

۸- چاپ پروانه آخرین مرحله گرفتن پروانه ساختمان

پس از تایید شدن این موارد پروانه ساختمان صدور و چاپ می‌شود. که این موارد شامل زیر است:
طرح تفصیلی و بر و کف، رئیس صدور پروانه، نقشه ‌های چهار رشته پروسه اخذ تأییدیه‌های دفتر خدمات الکترونیک، معاون شهرسازی و معماری و در نهایت تایید شهردار به صورت سیستمی انجام می‌شود.

در نهایت زمان اعتبار پروانه ۲ سال از تاریخ صدور است که قابل تمدیدتا ۲ سال دیگر هم می باشد.
زمان در نظر گرفته برای عملیات ساختمان بر حسب متراژ وبه تعداد طبقات بستگی دارد که مشخص می شود.

اما دلایلی پیش بینی نشده در حین کار بوجود می‌آید که زمان در نظر گرفته دچار تغییرمی‌شود. این دلایل از جمله تغییر در نقشه معماری، علاوه بر متراژ ملک اضافه بنا بخورد، و ….به طور مثال اگر در حین ساخت بنا به دلایل مختلف نقشه معماری اولیه تغییر کند باید پرونده‌ای در دفاتر خدمات الکترونیک شهری تشکیل داده شود و مراحلی مشابه صدور پروانه اولیه طی شود تا پروانه جدیدی صادر گردد.

به این نوشته رای دهید
[کل: 5 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *