مصالح هوشمند ساختمانی چیست؟

مصالح هوشمند ساختمانی
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

معماری آینده ما با معماری نوین و مدرن گره خورده و هر روز در حال گسترش و رو به پیشرفت است. در این میان مصالح هوشمند ساختمانی نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند. ساختن ساختمان سبز به یکی از عواملی در ساختمان سازی تبدیل شده است که هم دوام بسیار زیادی دارد و هم اینکه آسیب زدن به محیط زیست را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. خبر خوب این است طبق تحقیقاتی که صورت گرفته استفاده از مصالح هوشمند در ساختمان بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

در سال ۲۰۱۶ استفاده از این مصالح به ۳۲ درصد رسیده و در سال ۲۰۱۸ به ۴۵ درصد افزایش پیدا کرده است. اگر روند استفاده از مصالح هوشمند ادامه پیدا کند روش‌های خلاقانه‌تری برای معماری پایدار کشف خواهد شد.

مصالح هوشمند ساختمانی: دما واکنشی

این نوع مصالح در برابر دمای اطراف خود واکنش نشان می‌دهند. در این مصالح پوسته بیرونی به گونه‌ای طراحی شده است که پوسته بیرونی دما خود را با درون خود مطابقت می‌دهد. بعضی از آن‌ها نیز به صورت فعال از طریق یک میدان الکتریکی گرمایش خود را بروز می‌دهند. از این مصالح در سیستم‌های تهویه ساختمان استفاده می‌شود. این سیستم‌ها را می‌توان به گونه‌ای تنظیم کرد که با باز و بسته شدن منجر به تهویه هوای اتاق شوند. در برخی موارد از آن‌ها نیز در نماس ساختمان جهت تهویه استفاده می‌شوند.

مصالح تغییر دهنده مواد درونی

مصالح تغییر دهنده مواد درونی در دکوراسیون داخلی و نمای خارجی کاربرد دارد. مواد و مصالحی که از این نوع هستند به گونه‌ای ساخته شده‌اند که تحت تاثیر فرآیندهای شیمیایی و فیزیکی مواد درونی خود را به صورت جامد، مایع و گاز به صورت مولکول آزاد می‌کنند. در صورتی که این مواد را در معرض آب، گاز، بخار آب و… قرار دهید حجم‌شان تغییر می‌کند. از مصالح هوشمند ساختمانی موادی به نام خودشوینده وجود دارند که در این دسته قرار می‌گیرند که این قابلیت را دارند آلودگی را از سطح خود پاک کنند.

از کاربرد این مصالح می‌توان به ضدآب کردن نما، تمیز و پاک نمودن آن، رفع آلودگی‌ها، افزایش کیفیت هوا در ساختمان و جذب صوت اشاره کرد.

پیشنهاد مطالعه: هوشمند سازی ساختمان چیست؟

بامبو جایگزینی برای چوب در مصالح هوشمند ساختمانی

بامبو بهترین جایگزین برای چوب در معماری پایدار به شمار می‌رود. شاید در نگاه اول به نظر برسد که بامبو شبیه به چوب باشد اما از خانواده چمن‌ها می‌باشد رشد آن نسبت به درختان دیگر بسیار سریع‌تر است. از بامبو می‌توان در ساختمان سبز استفاده کرد. برای این کار باید درخت را در بازه زمانی ۳ ساله کاشت. بازه زمانی رشد درختان دیگر چیزی حدود ۲۵ تا ۵۰ سال است. اما استفاده از بامبو بسیار به صرفه‌تر می‌باشد. البته دلیل استفاده از بامبو در ساختمان سبز رشد سریع آن نیست بلکه جایگزینی مناسب آن برای تخته‌های چوب، مصالح کف و پیشخوان است.

خاک کوبیده

یکی از قدیمی‌ترین فنون در ساخت و ساز استفاده از خاک برای ساختمان‌ها و سازه‌ها است. دیوار معروف چین یکی از این نمونه‌هاست که از خاک بهره برده است. خاک را می‌توان یکی از مصالح هوشمند ساختمانی دانست که برای استفاده در دیوارها کاربرد خوبی دارد. همچنین از آن نیز می‌توان برای کف استفاده کرد. دیواری که با خاک کوبیده ساخته شده باشد می‌تواند در طول روز نور خورشید را جذب کند و موقع شب نیز که هوا خنک می‌شود آٰرام آٰرام گرما را آزاد می‌کند. لایه به لایه خاک کوبیده از چسب و خاک است که سطح آن بسیار محکم و مقاوم می‌باشد و در معماری مدرن جایگزین مناسبی برای بتن است.

مصالح هوشمند ذخیره کننده انرژی

مصالح هوشمند ساختمانی که قابلیت ذخیره کننده انرژی را دارند این قابلیت را دارا هستند که انرژی را به شکل نور، گرما، الکتریسیته و هیدروژن در خودشان ذخیره کنند. مصالحی که در این گروه کاربرد زیادی دارند در زیرگروه مصالح تغییر حالت دهنده قرار می‌گیرند که به عنوان تنظیم کننده دما عمل می‌کنند.

آن‌ها به واسطه کریستال شدن به خاطر تبدیل شدن مایع به جامد تغییر شکل داده و میزان قابل توجهی از گرمایی که قبلا در خود با حرارت بالا ذخیره کرده بودند را آزاد نموده و درحالت معکوس نیز همین اتفاق با تبدیل شده جامد به مایع زمانی که انرژی گرمایی ورود می‌کند میزان دما یا حرارت ثابت نگه داشته می‌شود.

مصالح هوشمند ساختمانی: شیشه هوشمند

درست است که در فصل زمستان زمانی که نور خورشید  به خانه می‌تابد بسیار لذت بخش است اما همین نور در تابستان می‌تواند آزاردهنده باشد. و حتی گاهی هم ممکن است با خنکی کولر نیز برطرف نشود. راه حل این مسئله استفاده از شیشه هوشمند در مصالح ساختمانی است. این شیشه می‌تواند امواج خاصی از خورشید را محدود کرده و اجازه ورود آن‌ها را به خانه ندهد. جلوگیری از ورود اشعه‌های مضر یکی دیگر از قابلیت‌ها این شیشه است.

هر چقدر که تکنولوژی پیشرفت می‌کند دامنه استفاده از مصالح هوشمند ساختمانی نیز افزایش پیدا می‌کند و البته می‌توان برای این امر نیز برنامه ریزی کرد و معماری‌های آینده را به استفاده از این مصالح هدایت کرد.

به این نوشته رای دهید
[کل: 1 میانگین: 5]

4 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *