یکی از مهمترین مدارکی که ساختمان باید داشته باشد پایان کارساختمان است. و بعد از پایان عملیات ساختمانی باید از شهرداری دریافت کرد.
گواهی پایان کار ساختمانی به این صورت است، که باید ساختمان از لحاظ فنی و مهندسی و شهرسازی مورد تایید شهرداری و سازمان های مربوط قرار بگیرد. و باید تمام عوارض و مالیات آن پرداخت شود تا این گواهی صادر شود.
پایان کار ساختمان چیست؟
وقتی کار ساختمان به پایان رسید، باید مدارکی را تهیه کنید و به شهرداری ببرید. اول از همه باید فرم درخواست پایان کار ساختمان را تهیه و آن را تکمیل کنید. بعد از آن، اگر ساخت و ساز شما برای نوسازی بوده است، باید عوارض نوسازی را پرداخت کنید و رسید آن را نیز همراه داشته باشد.
از دیگر مدارک مورد نیاز شما سند مالکیت رسمی، درخواست به شهردار برای اخذ دستور، ثبت شماره و تاریخ در دبیرخانه و تعیین زمان برای بازدید کارشناس دفتر فنی است. البته این را نیز به خاطر داشته باشید که کارشناسان دفتر فنی و شهرداری باید از ساختمان تمامشده شما بازدید کنند، زیرا به مدارک بازدید و تایید نظر آنان هم نیاز دارید.

تشکیل پرونده پایان کارساختمان
تشکیل پرونده زمانی انجام می شود که مراحل ساختمان رو به اتمام باشد. باید مدارکی را تهیه و به شهرداری ارایه نمود.
اولین کار باید همه فرمهای درخواست پایان کار ساختمان را دریافت و تکمیل کرد.
و بعد اگر ساخت وساز شما برای نوسازی بوده باید عوارض نوسازی را پرداخت کنید.
مدارک مورد نیاز دیگر شامل سند مالکیت رسمی برای اخذ سند باید به شهردار درخواست داد. این درخواست شامل ثبت شماره و تاریخ در دبیرخانه و تعیین زمانی برای اینکه کارشناس دفتر فنی بازدید کند.
در آخر سر باید کارشناس فنی و شهرداری باید از ساختمان تمام شده شما بازدید کنند و مدارک بازدید تایید و نظر بدهند.
مدارک لازم جهت اخذ گواهی پایان کار ساختمان
مدارک لازم جهت اخذ گواهی پایان کار شامل ۸ مرحله زیر است:
۱- اصل و کپی سند مالکیت
۲- اصل و کپی شناسنامه وکارت ملی
۳- درصورت فوت مالک اصل و کپی انحصار وراثت و کپی مدارک شناسایی ورثه
۴- اصل و کپی فیش عوارض نوسازی سالیانه
۵- اصل و کپی فیش آب، برق، گاز، تلفن
۶- ارائه کارت سازه، برگه اتمام عملیات ساختمانی و کلیه گزارشات مرحلهای و همچنین تادییه استاندارد برای آسانسور در ساختمانهای نوساز
۷- اصل و کپی پروانه ساختمانی
۸- نقشه معماری ملک دارایی مهر شهرداری منطقه به همراه CD
گواهی پایان کار ساختمان چه کارکردی دارد؟
گواهی پایان کار براساس ۴ کارکرد زیر میباشد:
۱- گواهی پایان کار ساختمانی نشان می دهد که ملک شما دارای تخلف نیست و براساس معیارهای فنی و مهندسی شهرداری کاملا مورد تایید است.
۲- مجلس تفکیکی زمانی برگزار می شود که گواهی پایان کار ساختمان از سوی شهرداری صادر شود. امکان صدور سند مالکیت مجزا برای هر یک از واحدهای احداث شده در ساختمان وجود ندارد. این صورت مجلس صرفاً به تعریف حدود اربعه واحدهای مستقل و ذکر مساحت آنها و شماره گذاری آنها میپردازد بدون آن که به مالکیت خصوصی واحدها بپردازد. پس از پایان عملیات ساختمانی و تایید مهندس ناظر و صدور پایان کار برای صدور صورت مجلس تفکیکی آپارتمان باید مالک به دفتر اسناد رسمی مراجعه کند. و درخواست صدور صورت مجلس تفکیکی کند.
ارسال تقاضای مالک یا مالکین را به اداره ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک توسط سر دفتر اسناد رسمی انجام می شود. اداره ثبت اسناد و املاک نسبت به صدور صورت مجلس تفکیکی با ارجاع به کارشناس مربوطه اقدام کنند. ابتدا برای اخذ صورت مجلس تفکیکی باید گواهی پایان کار را از شهرداری دریافت کنید.

۳- این گواهی پیش نیاز صدور سند برای ساختمان است تا زمانی که گواهی پایان کار را دریافت نکرده اید نمی توانید برای گرفتن سند اقدام کنید. بدون داشتن گواهی پایان کار به طور کلی نمیتوانید ملک را به دیگری بفروشید. پس انتقال رسمی سند تا زمانی گواهی پایان کار نداشته باشید امکان پذیر نیست.
۴- پیش فروش ساختمان قراردادی که در دفتر اسناد رسمی تنظیم میشود. این قرارداد موجب میشود که فروشنده متعهد به اخذ گواهی پایان کار شود. همچنین باسد درذقرارداد تاریخ دقیق جهت حضور در اسناد رسمی جهت انتقال سند قید شود. مطمئناً تاریخ در پایان کارلحاظ شود ، بدون گواهی امکان انتقال سند وجود ندارد.
اگر درتاریخ مشخص شده در قرارداد فروشنده جهت انتقال سند در دفتر خانه حاضر نداشته باشند. اگر گواهی پایان کار صادر نشده باشد در درخواست خود باید فروشنده به اخذ گواهی پایان کار و سپس نیاز به تنظیم سند رسمی را لازم بداند.
در صورتی که ملک ساخته شده دارای تخلفات ساختمانی باشد. باید ارجاع پرونده به کمیسیون ماده ۱۰۰ و رای کمیسیون مبنی بر پرداخت جریمه باید مالک جریمه پرداخت کند، تا بتواند گواهی پایان کار را دریافت کند.
مدت اعتبار پایان کار ساختمان
اگر ساختمان به صورت مشارکتی ساخته شود باید سازنده ساختمان در زمان مقرر پایان کار نگیرد. مالک می تواند به دادگاه حقوقی مراجعه کند. در صورتی حق با مالک باشد در مرحله اجرای احکام مالک با هزینه پایان کار سازنده اقدامات لازم در این خصوص را انجام میدهد.
مزایای الزام به اخذ پایان کارساختمان توسط وکیل پایه یک دادگستری
• زمان مقرر شده به اخذ پایان کار کاهش مییابد.
• نیاز به حضور خریدار در داگاه و مراحل رسیدگی نیست.
• خسارت در نظر گرفته شده از سوی وکیل پایه یک دادگستری قابل باز پس گیری می باشد.
• در صورتی ملک در رهن باشد وکیل براحتی میتواند از فروشنده درخواست آزاد کردن رهن را کند.
• در صورتی که فروشنده نیاز به گرفتن پایان کار لازم نداند. وکیل خریدار میتواند خسارت وارده را درخواست کند و فروشنده موظف به دریافت پایان کار است.
نتیجه گیری:
• کلیه ناظران ساختمان باید گواهی پایان کار را تایید کنند که توسط سازمان نظام مهندسی پس از صدور شناسنامه فنی و ملکی در شهرداری صادر شود.
• مدارک اخذ پایان کار شامل اصل و تصویر سند، اصل و تصویر شناسنامه ، رسید پرداخت عوارض نوسازی، تصویر پایان کار که با حضور مالک یا وکیل حقوقی میباشد.
- دستهبندی: قوانین پایان کار, قوانین و مقررات
- برچسبها: پایان کار ساختمان
- منبع: ملکاوی
یک پاسخ