معرفی کلیساهای تهران به همراه آدرس

کلیساهای تهران
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

تهران یکی از شهرهای مهم ایران است که جاذبه‌های متنوعی در آن دیده می‌شود. کلیساهای تهران از این نوع جاذبه‌ها است که حدود ۳۰۰ کلیسا را می‌توان در آن شناسایی کرد. اکثر این کلیساها در منطقه شمال غربی کشور قرار دارند و هر چقدر نیز به سمت جنوب و جنوب شرقی پیش می‌رویم از تعداد آن‌ها کم می‌شود. البته اصفهان نیز یکی از شهرهایی است که کلیسا در آن زیاد وجود دارد. در تهران برخی از این کلیساها بصورت مستمر فعالیت می‌کنند و برخی دیگر نیز تعطیلی هستند.

کشور ایران همیشه پذیرای فرهنگ‌ها، اقوام و ادیان مختلف بوده است و پیروان آیین‌های دیگر با آزادی کامل توانسته‌اند مراسم‌های مذهبی خود را برگزار کنند. یکی از این ادایان، مسیحیت است. شما در این مقاله بیشتر با عبادتگاه‌های مسیحیان در شهر تهران آشنا می‌شوید.

کلیسای تادئوس و بارتوقیمئوس مقدس

نام این کلیسا از دو تن از یاران حضرت عیسی (ع) گرفته شده است که در کشور ارمنستان دین مسیحیت را رواج می‌داده‌اند. کلیسای تادئوس و بارتوقیمئوس یکی از کلیساهای تهران است که در سال ۱۸۰۸ میلادی (۱۱۴۷ هجری شمسی) به واسطه خانواده‌ای ارمنی به نام «جام‌ بران» بنا شد که در حال حاضر بصورت نیمه‌ دایر در حال فعالیت است.

هدف و دلیل ساخت این کلیسا به زمانی برمی‌گردد که خانواد جام بران به دستور فتحعلی شاه برای ساخت شیشه‌های کاخ گلستان از اصفهان به تهران فرا خوانده شدند. از آنجا که این خانواده مسیحی بودند و هیچ‌گونه کلیسایی نیز در نزدیکی آن‌ها نبود شروع به ساخت کلیسای تادئوس و بارتوقیمئوس کردند. این کلیسا که در بازار تهران قرار دارد اولین جمعه هر ماه میلادی مراسمی جهت بزرگذاشت آن دو قدیس برگزار می‌کنند.

آدرس: تهران، منطقه ۱۲، بازار تهران

کلیسای تادئوس و بارتوقیمئوس مقدس

کلیسای میناس مقدس

میناس مقدس یکی دیگر از کلیساهای تهران است که در سال ۱۸۵۶ (۱۲۳۵) به هزینه شخصی به نام حسن مستوفی الممالک برای ارمنیان استان چهارمحال بختیاری، که به تهران آمده بودند، ساخته شد. این ارمنیان در ده ونک ساکن شدند و حسن مستوفی نیز صلیبی که از جنس برنز بود به این کلیسا در تهران تقدیم کرد. میناس مقدس هم اکنون بصورت نیمه دایر فعالیت می‌کند و برای بازدید از کلیسا می‌توانید هنگام مراسم عشا ربانی به آنجا بروید.

در مورد میناس: او یکی از افراد دانا و باهوش بود که برای پایان دادن نزاع شهر اسکندریه، به دستور قیصر روم، به مصر فرستاده شد و مأموریت خود را نیز به خوبی انجام داد. میناس بعد از مدتی به مسیحیت گروید و قیصر به خاطر این حرکت او را به قتل رساند و دستور داد سرش را از تنش جدا کنند. به همین خاطر خیلی‌ها میناس را جزء قدیسیان می‌دانند و برای اینکه نام او زنده نگه داشته شود نامش را روی کلیسا گذاشتند.

آدرس:‌ میدان ونک، ده ونک، کوچه قلعه ارامنه

کلیسای میناس مقدس

کلیسای سورپ گئورگ یا کلیسای گئورگ مقدس

این کلیسا که با نام‌های «سورپ گئورگ» و «گئورگ مقدس» شناخته می‌شود در ابتدا همانند یک نمازخانه و عبادتگاه خصوصی بود. در همان ابتدا دو خانواده مسیحی با نام‌های «هوسپیان» و «استپانیان» این کلیسا را ساختند. به مرور زمان این کلیسا بزرگ‌تر شد و به کلیسایی اصلی برای عبادت مسیحیان تبدیل شد. «گئورک» یک سردار ارمنی در ارمنستان بود که در راه و مسیر دینی خود به شهادت رسید و بعد از آن نام او ار بر این کلیسا نهادند.

آدرس: تهران، خیابان وحدت اسلامی، بازارچه قوام الدوله، کوچه شهید مغفوری

کلیسای گئورگ مقدس

کلیسای نیکلای مقدس

یکی دیگر از کلیساهای تهران که در خیابان شهید مفتح قرار دارد کلیسای «ارتودکس» یا کیسای «نیکلای مقدس» است، که دقیقا روبروی ساختمان لانه جاسوسی کوچه عطارد قرار دارد. در آن زمان سال ۱۹۴۰ میلادی عده‌ای از مردمان کشور روسیه که به تهران مهاجرت کردند این کلیسا را بنا کردند و نام «نیکلای قدیس رنج کشیده» روی آن نهادند. در واقع نیکلای مقدس، نیکلای تزار روسیه است.

در دوران حکومت پهلوی نیز بنای این کلیسا ساخته شد اما در ادامه زمانی که انقلاب اسلامی شروع شد، به حالت تعطیل درآمد. در سال ۱۹۵۵ میلادی این کلیسا دوباره فعالیت خود را شروع کرد و اسقفی از مسکو برای آن اعزام شد.

آدرس: تهران، میدان ونک، ده ونک، کوچه قلعه ارامنه

پیشنهاد مطالعه: همه چیز درباره پاتیناژ بام لند تهران

کلیسای مریم مقدس

در دوره حکومت پهلوی کلیسای مریم مقدس در خیابان میرزا کوچک خان قرار داشت. این کلیسا با حضور دو تن از نمایندگان مجلس شورای ملی که نماینده ارمنیان شمال و ارمنیان جنوب بودند کار خود را آغاز کرد. این نمایندگان به ترتیب سهراب ساگینیان و حبرائیل بوداغیان نام داشتند که به همراه تعداد زیادی از ارمنیان ساکن تهران، روحانیون و اعضای کلیساهای دیگر در این کلیسا جهت افتتاح آن حضور داشتند.

معماری این کلیسا یکی از بهترین معماری‌های کلیساهای تهران است که تحت تأثیر معماری کلیساهای ارمنستان ساخته شده است. مساحت این کلیسا بیش از ۵۵۰ متر است که با استفاده از سنگ بازالت خاکستری بنا شده است.

کلیسای مریم مقدس

کلیسای انجیلی پطروس مقدس

کلیسای پطرس مقدس در دوران حکومت قاجار و در سال ۱۸۹۱ میلادی (۱۲۷۰ شمسی) توسط میسیونرهای پروتستان ساخته شده است. معماری این ساختمان ترکیبی از معماری ایرانی و اروپایی است. جالب است بدانید در همسایگی این کلیسا اولین مدرسه آمریکایی‌ها که سازنده آن مارتین جردن بود ساخته شد. در حال حاضر این کلیسا بیشتر رفت و آمد کره‌ای‌ها و ارامنه می‌باشد و در محوطه آن دو بنای دیگر نیز وجود دارد که به نظر می‌رسد متعلق به دوران قاجار می‌باشد. این بناها به عنوان بناهای تاریخی شناخته می‌شوند که با شماره ۲۶۸۴ در فهرست آثار ملی گنجانده شده‌اند.

کلیسای انجیلی پطروس مقدس

کلیسای وارطان مقدس

کلیسای واطان مقدس یکی از زیباترین کلیساهای تهران است که در منطقه حشمتیه قرار دارد. ساخت این کلیسا به سال ۱۹۸۶ برمی‌گردد و نام آن را از روی نام سپهبدان ارمنی که در راه دفاع از میهن کشته شد، برگرفته‌اند. یعنی سپهبدان ارمنی که در راه دفاع از کشور خود یا دین خود به شهادت می‌رسند لقب «وارطان» به آن نسبت می‌دادند. یکی از دیدنی‌ترین جشن‌های این کلیسا «وارطانانتس» یا «وارتانانتس» است که در اواسط فصل زمستان برگزار می‌گردد.

آدرس:‌ تهران، خیابان شریعتی، انتهای خیابان پلیس، خیابان اجاره دار، خیابان ۱۰ متری ارامنه، پلاک ۲۳۰

کلیسای وارطان مقدس

کلیسای سرکیس مقدس

یکی از بزرگتری کلیساهای تهران کلیسای «سرکیس مقدس» است که به محل خلیفه‌گری ارامنه تهران معروف است. ساختمان خیره‌کننده این کلیسا یکی از ویژگی‌های بارز آن است با طراحی معمار معروف اوژن آفتاندلیانس و به دستور مارکا سرکیسیان ساخته شده است. در معماری این کلیسا ترکیبی از معماری قرون وسطی و بناهای ارمنستان به کار رفته است. این کلیسا که در خیابان کریمخان زند واقع شده در سال ۱۹۷۰ میلادی (۱۳۴۹ شمسی) ساخته شد و در حال حاضر همچنان دایر و در حال فعالیت است.

آدرس: تهران، خیابان کریمخان زند، ابتدای خیابان نجات اللهی

کلیسای سرکیس مقدس
به این نوشته رای دهید
[کل: 6 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *