انواع سبک‌ محوطه سازی

انواع سبک محوطه سازی
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

در این مقاله محوطه سازی و اصول طراحی آن مطالعه کنید.

محوطه سازی با تأثیرپذیری از جغرافیا و فرهنگ‌ها به صورت سبک‌های مختلفی به اجرا در می‌آید که هر یک از آن‌ها تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. در زیر به رایج‌ترین سبک‌های محوطه ‌سازی پرداخته شده است.

سبک انگلیسی

انگلیسی از انواع سبک‌های محوطه‌‌سازی تمرکز زیادی بر برقراری هارمونی میان معماری خانه و المان‌های به کار رفته در محوطه سازی دارد.

در این سبک استفاده زیادی از انواع گیاهان و بوته می‌شود. و به همین دلیل هم به مقدار زیادی آب و نگهداری نیاز پیدا خواهد کرد.

سبک انگلیسی یکی از انواع بک‌های محوطه سازی

سبک فرانسوی

این سبک از محوطه سازی برگرفته از باغ‌های رنسانس ایتالیا هستند. که در آن تقارن و هندسه حرف اول را می‌زند. تمامی محوطه به مانند یک تابلوی نقاشی به نظر می‌رسد. و به گونه طراحی شده‌است که به عنوان یک کل دیده شود.

هارمونی در این سبک بسیار مهم است. و از این رو هر درخت و بوته‌ای دقیقاً در جای مشخصی قرار داده خواهد شد.

سبک فرانسوی یکی از سبک‌های محوطه سازی

سبک رسمی

این سبک از محوطه سازی از مقدار زیادی خطوط مستقیم و شکل‌های کامل هندسی استفاده می‌کند. همان‌طور که در بالا نیز در بخش اصل تعادل عنوان شد، در این سبک از محوطه سازی تعادل از نوع متقارن برقرار است.

تمامی المان‌ها از جمله گیاهان و گل‌ها به جای چینش تصادفی از یک آرایش کاملاً هدفمند و منظم برخوردار هستند. از طرفی نیز المان‌ها در گروه‌های مختلف فاصله بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند.

سبک غیررسمی

این نوع از سبک محوطه سازی تطابق و همخوانی بسیار خوبی با ویلاها و خانه‌های مسکونی دارد. در این سبک از محوطه سازی برخلاف نوع رسمی به جای استفاده از خطوط مستقیم از بستر‌هایی با لبه‌های منحنی استفاده می‌شود. چینش تصادفی گیاهان و گل‌ها در این سبک زیا دبه چشم می‌خورد.

بسیاری از کاربران در خانه‌ها و ویلاهای مسکونی خود تمایل زیادی، به استفاده از این سبک از محوطه سازی دارند.

زیرا به گیاهان اجازه می‌دهد، که رشد طبیعی خود را در پیش بگیرند و متعاقبا به نگهداری کمتری نیاز پیدا خواهد کرد.

سبک غیر رسمی یکی از سبک‌های محوطه سازی

سبک شرقی یا ژاپنی

سبک شرقی تاثیر پذیرفته از فرهنگ اصیل ژاپنی است و به همین دلیل هم هامونی و نظم در آن حرف اول را می‌زند.

شرقی از انواع سبک‌های محوطه‌سازی را تا حدودی می‌توان حد واسط سبک‌‌های انگلیسی و فرانسوی در نظر گرفت.

به طوری که از یک سو نظم و ترتیب از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. و از طرف دیگر طبیعت و فضای سبز از نیروهای غالب در این سبک هستند. فواره، حوضچه‌ها، پل، گیاهانی ( بامبو) وتعداد مختلف مجسمه از المان‌های شاخص، در این سبک از محوطه سازی به شمار می‌روند.

سبک مدرن

سبک مدرن در محوطه سازی از جنبه زیباشناختی سازمان یافته‌ای برخوردار است. خطوط مستقیم و الگوهایی از اشکال مختلف هندسی در این سبک بسیار استفاده می‌شوند، و حس صیقل‌‌یافته‌ای را به فضا می‌بخشند.

سطح سخت بسیار در سبک‌های مدرن محوطه سازی استفاده می‌شود. بتن و چوب‌های به رنگ‌های تیره از جمله مصالح رایج مورد استفاده در این سبک هستند.

سبک مدرن یکی از سبک‌های محوطه سازی

سبک بیابانی

اجرای بیابانی یکی ازانواع سبک‌های محوطه‌ سازی با در نظر گرفتن مقیاس، رنگ و شکل امر ساده‌ای خواهد بود. سنگ‌ها، درختان، بوته‌ها و گل‌ها باید کامل کننده یکدیگر باشند. این به معنای این نیست که همه المان‌ها باید در یک اندازه باشند بلکه باید اجازه دهید که مقیاس طراحی را به پیش ببرد.

استفاده از حلقه از بوته‌های کوتاه پیرامون یک درخت نمونه‌ای از یک موضوع است. رنگ نیز مهم است و چون محیط خشک است باید از رنگ‌های متناسب با این مضمون استفاده کرد. در انتخاب نوع گیاهان نیز باید دقت کرد که انواع مقاوم آن‌ها را انتخاب کرد.

سبک بیابانی یکی از سبک‌های محوطه سازی

سبک مدیترانه‌ای

این سبک از محوطه سازی متشکل از دیوارهای بلند و در هم آمیخته با درخت‌های زیتون و سرو است. در این سبک عمدتاً از جریان‌های آب به صورت فواره و حوضچه‌های استفاده می‌شود.

استفاده از گل‌ها و گیاهان روند که از دیوارها آویزان شده‌اند نیز از ویژگی‌های بارز این سبک به شمار می‌رود. در این سبک عمدتاً از گیاهانی با گل‌های سفید، آبی و صورتی استفاده می‌شود.

مراحل اجرای محوطه سازی

این مرحله در انواع سبک محوطه سازی و به هر روشی و مقیاسی که صورت گیرد. اجرای آن طبق یک سری مراحل مشخص خواهد بود که لازمه دست‌یابی به هدف مورد نظر خواهند بود.

چگونگی اجرای مراحل محوطه سازی در زیر آمده است.

مراحل اجرای سبک محوطه سازی

مرحله اول، ایده پردازی و آغاز پروژه

این مرحله خود شامل یک سری اقداماتی است که در صورت واگذار کردن فرایند محوطه سازی به کارفرما حتماً آن‌ها پشت سر خواهید گذراند. در اولین گام بعد از یافتن پیمانکار مورد نظر در خصوص ایده خود با آن مشورت می‌کنید.

در گام بعدی پیمانکار بر اساس گفتگویی که با شما داشته است به صورت کتبی یا شفاهی پیشنهاد یا همان پروپوزال خود را شما ارائه می‌دهد که خلاصه‌ای جزئیات طرح نیز در آن ارائه خواهد شد.

بعد از موافقت در مورد پروپوزال از سوی کارفرما، پیمانکار نسبت به بررسی دقیق‌تر پروژه اقدام می‌کند. در گام بعدی نوبت به بازرسی محل می‌رسد و بعد از حاصل شدن درکی دست، پیمانکار وارد مرحله دوم می‌شود.

مرحله دوم، طراحی کانسپت

پیمانکار بعد از بررسی جوانب مختلف پروژه، اقدام به رسم طرحی ساده می‌کند. که بر اساس خواسته‌ها کارفرما و فاکتورهایی مانند شرایط زمین و آب و هوا خواهد بود.

هدف اصلی از این مرحله دادن درک درست به کارفرما در خصوص جزئیات پروژه است.

مرحله سوم، طراحی اصلی

بعد از اینکه طرح و کانسپت اولیه به کارفرما ارائه شد و در مورد جزئیات آن موافقت حاصل شد. پیمانکار شروع به کشیدن طرح اصلی پروژه با جزئیات دقیق‌تر خواهد کرد.

در این مرحله است که طراح ایده‌های خود و کارفرما را توسعه می‌دهد تا از امکان‌پذیر بودن آن‌ها اطمینان حاصل کند.

کارفرما می‌تواند، نظارت مستقیم بر طراحی اصلی پروژه داشته باشد. و در صورتی که هر جایی نیاز به اصلاح داشته باشد آن را با طراح در میان بگذارد.

مرحله چهارم، مستندسازی ساخت و ساز

بعد از نهایی شدن طرح اصلی مورد نظر، پیمانکار مستندات لازم از جمله پلن‌ها، سکشن‌ها، برنامه زمانی، جزئیات ساخت، کمیت‌ها و سایر جزئیات را آماده می‌کند. تا بر اساس آن‌ها نسبت به برآورد هزینه محوطه سازی اقدام کند.

کارفرما بعد از بررسی مستندات نسبت به تائید یا تغییر جزئیات اقدام خواهد کرد.

مرحله پنجم، آغاز ساخت محوطه

بعد از موافقت در مورد هزینه‌ها، پیمانکار در موقعیت مکانی مورد نظر مستقر می‌شود.

فرآیند محوطه سازی به طور کلی شامل چند مرحله زیر می‌شود.

  • تخریب هر گونه سازه یا ساختار مزاحم و پاک‌سازی زمین
  • ترانشه زنی و حفاری
  • نصب تجهیزات از جمله سیستم زهکشی، آبیاری، برق و غیره
  • اجرای استخر و سازه‌های آبی در صورت نیاز
  • هموارسازی مناسب یا ایجاد پستی و بلندی‌هایی که در طرح مشخص شده است.
  • اجرای ساختارهای سخت منظر از جمله خاک‌ریزی، متراکم سازی، پی‌سازی، دیوارها، پیاده‌روها و غیره
  • کاشت درختان و گیاهان که از قبل بر اساس فاکتورهای مختلفی از جمله شرایط آب و هوایی انتخاب شده‌اند.
  • نصب و اجرای نورپردازی‌ها، مبلمان‌ها و غیره
  • عیب‌یابی مشکلات احتمالی و رفع آن‌ها
  • تکمیل فرایند ساخت
به این نوشته رای دهید
[کل: 4 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *