انواع تخلفات ساختمانی

انواع تخلفات ساختمانی
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

هر کس که در حوزه ساخت و ساز کار کرده باشد.به طور واضح می‌داند که ساخت و ساز یکسری قوانین و مقررات دارد که باید رعایت شود. هر ساختمان سازی پیش از ساخت بنا باید مطالعه جامعی در رابطه با قوانین تخلفات ساختمانی داشته باشد. مواردی همچون مشخصات، کاربری، مساحت، نوع بنا و… که با آشنایی و آمادگی کامل شروع به ساخت و ساز کند.


در صورت رعایت نکردن این قوانین، به خاطر عدم آگاهی یا از روی عمد، کارفرما یا سازنده ساختمان دچار تخلفات ساختمانی شده و موظف است جریمه خلافی ساختمان را پرداخت کند. تخلفات شامل چندین دسته می‌باشند که در ادامه با آن‌ها آشنا خواهید شد.

تخلفات ساختمانی

تخلفات ساختمانی چیست؟

اگر بخواهیم شیوا و واضح تخلفات ساختمانی را تعریف کنیم:

در صورت بی‌ملاحظه بودن و بی‌توجه بودن نسبت به قوانین ساخت و ساز، نقض یکسری از قوانین شهرسازی و عدم رعایت نکات بهداشتی، ایمنی و فنی مربوط به ساختمان، می‌گوییم خلاف ساختمانی صورت گرفته است. این به این معناست که سازندگان ساختمان و کسانی که در حوزه ساخت و ساز کار می‌کنند. باید تمامی نکات و قوانین مربوط به آن را نیز پیاده‌سازی کنند. در غیر اینصورت آن‌ها مرتکب تخلف ساختمانی شده‌اند و در ادامه خلاف آن‌ها پیگیری خواهد شد.

مرجع قانونی رسیدگی به تخلفات ساختمانی

مانند هر حوزه دیگری که قوانین و مرجع خود را دارد، ساختمان سازی نیز این قاعده مستثنا نیست. در ساختمان سازی، در صورتی که بنایی خلاف قوانین شهرسازی و بدون توجه به نکات ایمنی، کاربری، بهداشتی و فنی عمل کند، شهرداری می‌تواند موضوع را در کمیسیون مربوطه مطرح کند. اعضای این کمیسیون شامل شورای شهر، قاضی دادگستری و نماینده وزارت کشور است. بعد از اینکه شهرداری موضوع را مطرح کرد، ذی نفع باید ظرف مدت ده روز توضیحات و دفاعیات خود را کتبا به کمیسیون ارائه دهد. بعد از آن کمیسیون به مدت یک ماه فرصت دارد جلسه‌ای را با یک نماینده از سوی شهرداری تشکیل دهد و تصمیمات لازم گرفته شود.


در صورت مخالفت شهرداری با ادامه ساخت و ساز، به دلیل نداشتن پروانه ساخت یا مخالف مفاد پروانه ساخت عمل کردن، باید این مسئله را تا یک هفته به کمیسیون مطرح کند. بعد از طی شدن این مراحل (گزارش شهرداری، گزارش ذی نفع و تصمیم نهایی کمیسیون) اگر رای کمیسیون در رابطه با تخریب بنا یا قسمتی از آن مثبت باشد، باید مهلتی دو ماهه برای این کار در نظر بگیرد.

مرجع قانونی رسیدگی به تخلفات ساختمانی

اطلاع دادن تصمیم نهایی کمیسیون به مالک ساختمان برعهده شهرداری است. اگر مالک ساختمان رای کمیسیون را اجرا کند شهرداری نیز ورود می‌کند و تصمیم گرفته شده در رابطه با قلع بنا را اجرا می‌کند. طبق قانون آئین‌نامه اجرای وصول عوارض مالک موظف است هزینه قلع بنا را پرداخت کند.

انواع تخلفات ساختمانی

همانطور که در مقدمه گفتیم، قرار بر این شد که انواع تخلفات ساختمانی با توضیحات را بررسی کنیم.

تخلف بنای فاقد پروانه؛

ماهیت پروانه ساخت به عنوان مجوز برای ساخت و ساز و شروع عملیات اجرایی پروژه شناخته می‌شود. اگر هر ساختمانی این پروانه ساخت را نداشته باشد و اقدام به ساخت بنا کند متخلف محسوب می‌شود. عملیات این‌گونه ساختمان‌هایی که پروانه ساخت ندارند تخلف ساختمانی به حساب می‌آید و فعالیت آن‌ها توسط مراجع مربوطه متوقف می‌شود.


نکته حائز اهمیت دیگر این است که اگر مراحل مجوز دریافت پروانه ساخت به صورت کامل به اتمام نرسیده باشد. مالک نمی‌تواند کار ساختمان سازی را شروع کند و در صورت اقدام به ساخت و ساز باز هم تخلف در نظر گرفته می‌شود.


با توجه به ماده ۱۰۰ اگر ساختمانی در محدوده شهری و در ملکی فاقد پلاک ثبتی، بصورت غیرمجاز ساخت و ساز را شروع کند، تخلف محسوب شده و حتی در این‌گونه موارد داشتن سند برای رسیدگی به تخلف فایده‌ای نخواهد داشت.

عدم احداث پارکینگ

امروزه تعداد وسایل نقلیه خانواده‌ها در حال افزایش است و نیاز به وجود پارکینگ نیز بیش از پیش احساس می‌شود. وجود پارکینگ باعث کاهش مشکلات تردد و مزاحمت برای همسایه‌ها می‌شود و خیال مالکان را راحت می‌کند. قوانین و مقررات در رابطه با ساختمان سازی نیز، وجود پارکینگ را با توجه به نوع کاربری، ضروری دانسته است. اگر ساختمانی که در حال احداث است، فاقد پارکینگ باشد، طبق ماده ۱۰۰ قانون، شهرداری وارد عمل شده و مالک را با جریمه‌هایی روبرو می‌کند. مالکان در صورت رفع خلافی ساختمان و احداث پارکینگ جدید از این جریمه‌ها در امان خواهند بود و دیگر ماده ۱۰۰ برای عدم احداث پارکینگ شامل حال آنان نمی‌شود.

عدم رعایت قوانین نوع کاربری ساختمان

کاربری ساختمان، چگونگی استفاده و کاربرد ساختمان را مشخص می‌کند. بسته به نوع فعالیت و شرایطی که ساختمان در آن قرار دارد این کاربری مشخص می‌شود. طبق این تعریف، هر ملکی با توجه به سندی که دارد نوع کاربری در آن مشخص می‌شود. اگر ملکی برخلاف نوع کاربری که دارد شروع به احداث ساختمان در نوع کاربری دیگری بکند طبق ماده ۱۰۰ کمیسیون وارد عمل می‌شود و دستورات و تخلفات را صادر می‌کند.

عدم رعایت قوانین نوع کاربری ساختمان

اصول استحکام بنا

یکی از قوانین تخلفات ساختمانی این است که مالک و ساختمان ساز باید نسبت به مقاوم‌سازی بنای خود جدی باشد و اصول مربوطه را رعایت کند. اگر مالکان نسبت به مقاوم‌سازی ساختمان بی‌توجه باشند حکم تخریب آن صادر می‌شود و اگر باز هم نسبت به استحکام بنا بی‌تفاوت باشد تخریب ساختمان قطعی خواهد بود. در صورتی که مهندسین ناظر نسبت به این امر اعتراض کنند، مورد قبول واقع شده و پرونده‌ای در رابطه با آن تشکیل می‌شود و کارشناسان دادگستری به آن رسیدگی می‌کنند.

وارد شدن غیرمجاز به معابر شهری

در صورتی که مالک بیش از حد اندازه به معابر شهری عبور کرده باشد و فضاهای عمومی را اشغال کند باید هنگام نوسازی این مورد را برطرف کند. اگر مالک بدون پروانه ساختمان یا برخلاف آن عمل کند و ساخت و ساز خود را به معابر شهری و عمومی گسترش دهد شهرداری این عمل را تخلف ساختمانی در نظر گرفته و مانع از انجام ادامه عملیات می‌شود. طبق کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری پرونده مربوط به آن ملک را ارسال می‌کند و تصمیمات نهایی در کمیسیون اتخاذ می‌شود.

تخلف تراکم ساختمانی

در پروانه ساخت اصول مربوط به تراکم ساختمانی از جمله تعداد طبقات و واحدها و مساحت ساختمان ذکر می‌شود. در صورتی که ساختمان برخلاف مواردی که در پروانه ساخت قید شده طبقات و واحدهای خود را گسترش دهد برخلاف اصول فنی شهرسازی عمل کرده است. این مورد در تخلفات ساختمانی با پرداخت جریمه‌ها و با توجه به تراکم اضافه شده مجاز خواهد شد و مالک می‌تواند گواهی پایان کار را برای این‌کار دریافت کند.

به این نوشته رای دهید
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *