همه چیز درباره بازار تجریش تهران

همه چیز درباره بازار تجریش تهران
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

یکی از جاذبه‌های گردشگری و مراکز خرید سنتی بازار تجریش تهران است. این بازار که حتی می‌توان گفت یکی از بازارهای بزرگ در ایران نیز به حساب می‌آید، در شمال شهر و در منطقه شمیرانات واقع شده است. گردشگران خارجی زیادی از کشورهای مختلف به این بازار می‌آیند.

از آنجا که این بازار در نزدیکی کاخ‌های سعدآباد، دربند، حرم امامزاده صالح و نیاوران قرار گرفته میزبان بسیاری از این گردشگران خارجی و داخلی در سرتاسر ایران شد است. همه چیز در بازار تجریش یافت می‌شود و به قول بعضی‌ها از شیر مرغ تا جون آدمیزاد! انواع صنایع دستی مثل ظروف مسی و ترمه و سفال لالجین تا انواعی از خشکبار و ترشیجات مثل زعفران، انواع ادویه و…

از هر ایرانی که سؤال بپرسید، چه داخل ایران چه خارج از ایران،‌ قطعا از بازار تجریش تهران به عنوان یکی از خاطره انگیزترین مکان‌ها یاد می‌کند.

همه چیز درباره بازار تجریش تهران

تاریخچه بازار تجریش تهران

بازار تجریش تهران یکی از قدیمی‌ترین بازارهای ایران به شمار می‌رود. اینکه این بازار چند سال قدمت دارد، اختلاف نظرهایی نیز وجود دارد. برخی منابع اشاره کرده‌اند که این بازار ۷۰ ساله است. اما اگر از کسبه‌های بازار بپرسید معتقدند بازار تجریش قدمتی بیش از ۱۵۰ سال دارد. اما اگر کمی در این بازار گشت و گداز کنید و سری هم به تکیه بزرگ تجریش بزنید متوجه می‌شوید این تکیه مربوط به حدود ۲۲۰ سال پیش بوده که قبل از بازار وجود داشت است.

بیایید کمی بیشتر در مورد بازار تجریش تهران صحبت کنیم. بازاری که امروزه می‌بینید در ابتدا به این شکل نبوده است. اطراف آن را باغ‌های سرسبز، خانه‌های ییلاقی و روستاها تشکیل می‌داده است. محله تجریش که در منطقه شمیرانات واقع شده، در گذشته به دلیل برخوردار بودن از آب و هوایی خوش، عشایر و سایر مردم به آنجا می‌رفتند و فصل تابستان و بهار را در آنجا زندگی می‌کردند.

نه تنها مردم عادی، بلکه افراد کارگر از مناطق لرستان، طالقان، نایین و نطنز به محله تجریش مهاجرت می‌کردند تا به صاحبان باغ آن منطقه کمک کنند. دلیل اینکه جمعیت تجریش روز به روز زیادتر شد به خاطر همین مهاجران بوده است. از طرفی رضاخان دربند را برای منطقه ییلاقی خود انتخاب کرده بود و همین باعث شده بود تجریش به محله مدرن‌تری تبدیل شود.

تجریش به کجا رسید؟

تجریش به همین شکل گسترش پیدا کرد، و ایستگاه‌های خر و قاطری که از جاده قدیم شمیران تا جاده قدیم تجریش ادامه داشت به ایستگاه‌های اتوبوس و سواری تبدیل شد.

رفته رفته این رفت و آمدها باعث شد که مردمی که صاحب باغ بودند با جمع آوری میوه‌های خود از باغ‌هایشان که در تجریش، ازگل، فرمانیه و دارآباد واقع شده بودند، غرفه‌های فروش میوه را در تجریش راه‌اندازی کنند و به آن رونق ببخشند. در کنار میوه فروشی کسانی دیگر که در حوزه‌های دیگر تخصص داشتند، مانند چلنگری (تعویض کردن نعل اسب و قاطر، تیز کردن داس و وسایل کشاورزی، ساخت گل میخ روی درها) کسب و کار خود را راه‌اندازی می‌کردند. این افراد کار خود را در حجره‌ها شروع کردند که بعدها این حجره‌ها به قیمت یک تا پنج تومان اجاره داده می‌شد.

تاریخچه بازار تجریش تهران

این روند ادامه پیدا کرد و بازار تجریش روز به روز پر رونق‌تر میشد و حجره‌های دیگر مانند لبنیات فروشی، قصابی، بقالی،‌ قهوه‌خانه و عطاری به مغازه‌ها اضافه شد. این مغازه‌ها تا پنجاه سال پیش دارای سرقفلی نبودند و روباز بودند. همین امر باعث می‌شد مواقعی که باران یا برف شدید می‌بارید مغازه تعطیل شوند.

این تضادها باعث شد که کسبه بازار به فکر راه‌حل این مسئله باشند و سقفی برای بازار درست کنند. در نتیجه سقف بازار با چوب پوشیده شد و هر کدام از مغازه‌ها با تیرهای چوبی، خشت و گل و سقفی شیروانی درست شدند و به این شکل ظاهری محکم‌تر و زیباتر به خود گرفتند.

اما این پایان کار نبود، کسبه بازار این سقف‌های چوبی را با سقف‌های آهنی جایگزین کردند. حتی شما می‌توانستید این سقف‌های آهنی را تا همین چند سال پیش ببینید.

بازار تجریش تهران

تکیه قدیمی تجریش

یکی از تکیه‌های قدیمی شهر تهران، که همانطور گفتیم بیش از ۲۰۰ سال قدمت دارد، تکیه قدیمی تجریش است. در سال ۱۳۸۳ این تکیه در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. اگر الان به این تکیه بروید می‌بینید که به بازار میوه و تره‌بار تبدیل شده است. البته در ایام محرم این تکیه به مکانی برای استقرار هیئت‌های عزاداری و حسینیه تبدیل می‌شود و مردم نظاره‌گر تعزیه‌های باشکوه می‌شوند. این تعزیه‌هایی که برپا می‌شوند آنقدر باشکوه هستند که حتی به عنوان میراث معنوی نیز در شورای عالی کشور به ثبت رسیده است.

در رابطه با همین مقاله بخوانید: جاذبه های تاریخی تهران

یکی از دیدنی‌های تکیه تجریش معماری آن است. یک فضای میانی و ساختمانی دو طبقه فضای تکیه تجریش را دربرگرفته است. یک مغازه بسیار بزرگ که به آن شاه‌نشین می‌گویند در بخش غربی تکیه وجود دارد که چندین دهنه دارد و ارتفاع آن از سایر مغازه‌ها بسیار بیشتر است. در ضلغ شمالی تکیه، ۵ باب مغازه و در ضلغ جنوبی و شرقی نیز ۴ باب مغازه وجود دارد.

طبقه بالای ساختمان در ایام محرم محل برگزاری مراسم مذهبی بوده که در برخی مواقع نیز به تجاری تبدیل می‌شود.

تکیه قدیمی تجریش

رستوران بازار تجریش تهران

بازار تجریش تهران نه تنها محلی برای خرید و گشت و گداز است، بلکه محلی نیز برای شکم گردی و صرف غذاهای خوشمزه ایرانی و غیرایرانی است.

رستوران‌ها جذابی در این بازار وجود دارد که یکی از آن‌ها رستوران سنتی باغچه می‌باشد. این رستوران در خیابان شهرداری قرار دارد. کباب‌های کوبیده این رستوران همراه با پخت نان تازه معروف است و گردشگران بسیاری به این رستوران می‌روند.

رستوران والک تجریش تهران

یکی از شلوغ‌ترین رستوران‌های بازار تجریش تهران رستوران واک است که روبروی مسجد صاحب الزمان قرار دارد. این رستوران را به راحتی می‌توانید پیدا کنید چرا که همیشه صف‌های طولانی جلوی رستوران را در برمی‌گیرند.

رستوران والک فضای بسیار کوچکی دارد و تعداد محدودی صندلی را در دو طرف رستوران قرار گرفته است. برای گرفتن فیش غذا ابتدا باید به انتهای راهرو مراجعه کنید و بعد بیرون از رستوران منتظر بمانید تا نوبتتان شود. چون این رستوران بسیار شلوغ است، خصوصا در ایام تعطیلات حتی زمان استفاده از میز و صندلی‌ها بسیار کوتاه خواهد بود.

به این نوشته رای دهید
[کل: 2 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *