قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی

قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

دریافت مالیات از خانه های خالی از جمله طرح‌هایی که کارشناسان و نمایندگان مجلس در مورد آن بحث می‌کنند.در مجلس شورای اسلامی از سال ۱۳۹۱ این موضوع به صورت جدی تر مطرح شد. و امسال مجلس قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی را در کمیسیون اقتصادی تصویب کرد. طبق مصوبه مجلس و نرخ مالیات در سال اول معادل ۵/۵ در صد قیمت روز مسکن، مالیات باید پرداخت شود.


مجلس یک مصوبه ای را برای شاغلین خاص که برای آنها معافیت مالیاتی برای دو خانه خالی ایجاد می‌کند.

قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی به چه صورته است؟

این قانون به این صورت است که همه صاحبان املاک خالی باید مالیات پرداخت کنند. صرف نظر از اینکه اشخاصی که به جز یک خانه اصلی در یک شهر و خانه های دیگری نیز دارند.


یکی از گروه ملک‌های خالی متعلق به دانشجویان شاغلان و اشخاصی که نامی از آنها برده نشده نیز از پرداخت مالیات معاف می‌شوند.


یک گروه از اشخاص که به احتمال زیاد حقوقی هستند که صاحب دو خانه خالی معاف از مالیات باشند.

قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی به چه صورته؟

تبصرهای موجود در قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی

تبصره های برای قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی در نظر گرفته شده است که به صورت زیرباشد:

تبصره ۱: قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی

در این تبصره سرپرستان خانوار موظفند اقامتگاه اصلی خانوار را حداکثر ظرف مدت دو ماه پس از انتشار در سامانه املاک و اسکان کشور ثبت کنند.

هر خانوار می‌تواند حداکثر یکی از واحدهای خود را در شهر به غیر از محل مسکونی، آن را به عنوان اقامتگاه فرعی ثبت کند. اقامتگاه های موضوع این تبصره معاف از مالیات است.

تبصره ۲:قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی

سرپرستان خانوار موظفند که اقامتگاه اصلی خود را حداکثر ظرف دو ماه پس از انتشار، در سامانه املاک ثبت کنند.

علاوه بر اقامتگاه اصلی، هر خانوار می‌تواند حداکثر یکی از واحدهای تحت تملک خود در شهر غیر از محل اقامتگاه اصلی را به عنوان اقامتگاه فرعی ثبت کنند. اقامتگاه‌ های موضوع این تبصره معاف از مالیات در این ماده درج شده است.
این بخش مطابق سایر بخش‌های قانون ذکر شده،خانه‌های خالی شهروندان ساکن در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و روستاها نیز رهگیری نمی‌شود و خارج از تور مالیاتی مذکور است.

تبصره ۳: قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی

علاوه بر این مطابق سایر بخش‌های قانون مذکور، خانه‌های خالی شهروندان ساکن در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و روستاها نیز رهگیری نخواهد شد و از تور مالیاتی مذکور خارج است.

متن تبصره ۳ مصوبه مجلس براین اساس است که اگر کسی در شهر محل سکونت خود صاحب یک واحد ملکی باشد و محل سکونت در شهر فرعی نیز خانه دیگری داشته باشد. نیاز به پرداخت مالیات برای هر دو خانه نیست. و اگر این فرد جزء یکی از گروه های واقع در آیین نامه اجرایی مشخص شده باشد. این فرد خانه سوم خالی دیگری می‌تواند داشته باشد.

تبصره ۴: قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی

واحدهای مسکونی محل شاغال صاحبان اصناف، مشاغل، موسسات یا شرکت‌های فعال که نداشتن ممنوعیتی برای فعالیت در واحد مسکونی، با شرایط ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان کشور و با تایید سازمان امور مالیاتی و تامین اجتماعی، از مالیات معاف می‌شوند.

در صورت احراز تخلف در ثبت اطلاعات موضوع تبصره، علاوه بر پرداخت مالیات درج شده در این ماده، شامل جریمه‌ای برابر با مالیات تعلق گرفته می‌باشد.

تبصره ۵:


اطلاعات اقامت و مالکیت واحدهای ملکی در سامانه املاک و اسکان کشور ثبت نشده باشد، در حکم خانه خالی به حساب می‌آید. در صورتی که تخلف در ثبت اطلاعات، واحد مسکونی شامل جریمه معادل مالیات سال اول خواهد بود.

تبصره ۶:

کلیه اشخاص در برگرفته موضوع این ماده موظفند، پس از هر گونه تغییر در محل اقامت یا خرید و فروش واحد تحت تملک خود حداکثر ظرف مدت یکماه اطلاعات جدید خود را در سامانه املاک و اسکان کشور ثبت نمایند.
به ازای هر ماه تاخیر واحد مسکونی جدید جریمه‌ای معادل مالیات سال اول را شامل می شود.

تبصرهای موجود در قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی

تبصره ۷:

پس از پایان مهلت خود اظهاری موضوع تبصره ۱ این ماده دستگاه‌های اجرایی موظفند خدمات خود را از قبیل افتتاح حساب بانکی و صدور دسته چک، خدمات ناشی از اعمال سیاست‌های حمایتی یارانه‌ای و کمک معیشتی، فروش انشعاب آب، برق، تلفن و گاز طبیعی، مدارک خودرو، ارسال اسناد و مدارک مانند گواهینامه رانندگی، گذرنامه، تعویض پلاک خودرو، ثبت نام مدارس در منطقه محل اقامت، ابلاغیه، اخطاریه، استحقاق دریافت خوابگاه دانشجویی وامثال آن‌ها را صرفا با اخذ کد ملی و براساس کد پستی یا شرح نشانی یکتای درج شده در سامانه املاک و اسکان کشور ارائه می‌شود.

حداکثر ۶ ماه پس از اجرا شدن این ماده، کلیه ارایه دهندگان خدمات عمومی از قبیل آب ، برق، گاز و تلفن موظفند قبوض مصرفی را براساس اطلاعات درج شده در سامانه و اسکان کشور تطبیق با کدپستی یا آدرس یکتا و به نام مالک یا بهره‌بردار صادر کند.

تبصره ۸:

کلیه دستگاه‌های اجرایی و خدمت‌رسان موظفند محل اقامت اشخاص حقیقی را با روشی که توسط کارگروه تعامل پذیری دوت الکترونیکی مرکز ملی فضای مجازی با استفاده از پایگاه اطلاعات مکان اقامت اشخاص حقیقی سازمان ثبت احوال کشور و سامانه املاک و اسکان کشور تعیین می شود،واستعلام می کنند.

و هر گونه اطلاعات مشابه از اشخاص تخلف محسوب و متخلف به مراجع انتظامی مربوط مربوطه معرفی می‌شود. تبادل اطلاعات موضوع این ماده بین دستگاههای اجرایی، رایگان می‌باشد.

تبصره ۹:

تبصره ۹: درصورت ثبت اطلاعات اشخاص به عنوان مالک در سامانه املاک و اسکان کشور با این کار حق مالکیت برای اشخاص ایجاد نمی‌کند. جهت استفاده در داستگاه های اجرایی یا محاکم قضایی مبنای برای مالکیت نیست. مرجع رسیدگی به اعتراض مالک واحد مسکونی نسبت به خالی بودن آن، هیات حل اختلاف موضوع ماده ۲۴۴ این قانون می‌باشد.

در این موارد، نماینده وزارت راه و شهرسازی موظفند که مستندات سامانه املاک و اسکان را در جلسه هیات حل اختلاف مالیاتی ارائه کند.

تبصره ۱۰: قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی

وزارت راه و شهرسازی با همکاری سازمان امور مالیاتی و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات آئین‌نامه‌های اجرایی این ماده شامل تعیین نحوه دسترسی سازمان امور مالیاتی و سایر دستگاهها به سامانه املاک و اسکان کشور، مطابق با خدمات تبصره ۲ این ماده نحوه تشویق گزارشگری مردمی و نحوه تشخیص املاک غیر قابل فروش و سایر آیین‌نامه‌های مرتبط را حداکثر ۲ ماه بعد از اجرا شدن ان قانون تهیه و ابلاغ می‌شود.

و در آخر:

وزیر راه و شهرسازی مکلف است با همکاری وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی و ارتباطات و فناوری اطلاعات آیین نامه‌های اجرایی این تبصره شامل نحوه دسترسی سازمان امور مالیاتی کشور و سایر دستگاهها به سامانه املاک و اسکان کشور،برابر با خدمات بند ۷ این تبصره، ساز و کار شناسایی املاک غیرقابل انتقال موضوع بند (۱۰) این تبصره، تشویق گزارشگری مردمی به میزان حداکثر ۵ درصد مالیات متعلقه و سایر آیین‌نامه‌های مرتبط را حداکثر ظرف دو ماه پس از اجرا شدن این قانون تهیه و ابلاغ کنند.


وزیر راه و شهرسازی متکلفند در سال اول اجرای این تبصره هر دو ماه یکبار گزارش پیشرفت اجرای آن را به کمیسیون‌های اقتصادی و عمران مجلس شورای اسلامی عرضه کنند.

معاون یا مدیران مربوطه در وزارت راه و شهرسازی، سازمان امور مالیاتی کشور و دیگر کارکنان دستگاه‌های اجرایی که که از اجرای این تبصره خودداری کنند. به جداشدن موقت درجه ۶ موضوع قانون مجازات اسلامی محکوم می‌شوند.

طراحی سامانه ملی املاک و اسکان کشور آغاز شده است. و با راه‌افتادن این سامانه اخذ مالیات از خانه‌های خالی(قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی)هم اجرایی می‌شود.

به این نوشته رای دهید
[کل: 4 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *