صفر تا صد مراحل سند زدن ملک

صفر تا صد مراحل سند زدن ملک
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

یکی از مهم‌ترین کارها پس از بازدید از ملک و پسندیدن آن برای خرید، سند زدن ملک و طی کردن مراحل آن است. خانه‌ای که تازه بنا شده باشد این مراحل بسیار ساده و راحت است. اما کار زمانی پیچیده می‌شود که صاحل ملک شخص دیگری باشد و شما بخواهید ملک را از او بخرید و سند آن را به نام خود کنید.

برای پیدا کردن خانه‌ای که مورد دلخواه شما باشد باید مراحل زیادی را پشت سربگذارید. بعد از اینکه خانه مورد علاقه‌تان را پیدا کنید تازه کار اصلی شما شروع می‌شود. مراجعه کردن به دفتر اسناد رسمی، تنظیم مبایعه‌نامه، انتقال سند و… از قدم‌هایی هستند که باید برداشته شوند.

این فرآیند اصول و قواعدی دارد که مانند بسیاری از کارهای دیگر اگر قوانین آن را ندانید با مشکلاتی روبرو خواهید شد. با ملکاوی همراه باشید تا مراحل انتقال سند ملک را با همدگیر مرور کنیم.

از کجا شروع کنیم؟

همه ما این را می‌دانیم که در مذاکرات و معاملات حداقل به دو نفر نیاز است تا معامله صورت بگیرد. در معاملات ملک خریدار و فروشنده نقش اصلی را ایفا می‌کنند. فروشنده در فرآیند معامله ملک کسی است که قصد دارد ملک خود را بفروشد. خریدار کسی است که قصد دارد ملک را از فروشنده بخرد. توافق بین این دو در نهایت منجر به خرید و فروش ملک می‌شود.

بعد از توافق و تمام شدن معامله مراحل سند زدن خانه شروع می‌شود و شما باید کار اصلی را با دقت و قدم به قدم انجام دهید.

صفر تا صد مراحل سند زدن ملک

مراحل سند زدن ملک

قدم به قدم پیش رفتن برای سند زدن ملک شما را از سردرگمی نجات می‌دهد، البته باید از این مراحل آگاهی داشت که شامل:

۱- توافق
۲- دریافت کد رهگیری
۳- مراجعه فروشنده به یکی از دفاتر اسناد رسمی
۴- انتقال سند

مرحله اول: توافق

قبل از این که مراحل انتقال سند شروع شود فروشنده و خریدار باید با یکدیگر به توافق رسیده باشند. این توافقی که میان آن‌ها صورت می‌گیرد در جایی آن را مکتوب می‌کنند که به آن «قولنامه» می‌گویند. در ادامه توضیح مختصری در مورد اینکه قولنامه چیست و تفاوت آن با مبایعه‌نامه برای شما بازگو می‌کنیم.

قولنامه چیست و تفاوت آن با مبایعه نامه

قولنامه قراردادی اولیه است که بین خریدار و فروشنده تنظیم می‌شود. اگر قرار باشد فروشنده ملک خود را به خریدار واگذار کند باید شرایط واگذاری را در قولنامه ذکر کنند. تمام جزئیات اعم از: نوع دریافت وجه (نقد یا اقساط)، اطلاعات مربوط به سند، نکات حقوقی و… نوشته می‌شود.

وقتی مراحل تنظیم قولنامه تمام شد طرفین آن را امضاء می‌کنند و تا زمانی که مراحل سند زدن خانه تمام نشود دارای اعتبار است.

حال تفاوت قولنامه با مبایعه‌نامه در عمل فقط در حقوقی بودن آن است. نام حقوقی قولنامه را «مبایعه‌نامه» می‌گویند. قولنامه نزد مراجع قانونی از اعتبار چندانی برخوردار نیست.

مرحله دوم: دریافت کد رهگیری

بعد از آنکه مبایعه‌نامه تنظیم و توافق اولیه صورت بگیرد، باید آن را در سیستم نرم افزاری ثبت کنند. ثبت این مبایعه‌نامه باید در بنگاه معاملات املاک معتبر انجام شود. تمام مشخصات خریدار و فروشنده در سیستم ثبت شده و سپس یک کد رهگیری صادر می‌شود. یکی از ویژگی‌های کد رهگیری این است که: باعث جلوگیری از فروش ملک به چندین نفر می‌شود.

این کد رهگیری را باید تا زمانی که سند زدن ملک به اتمام نرسیده است، نگه داشت.

دقت داشته باشید اگر مرحله دریافت کد رهگیری انجام نشود اولا شما به مرحله بعد نمی‌روید و ثانیا ممکن است فروشنده ملک را به یکی دیگر بفروشد. اما داشتن کد رهگیری باعث جلوگیری از این کار می‌شود.

داشتن کد رهگیری نشان‌دهنده این است که معامله سالم و صحیح صورت گرفته است.

مراحل سند زدن خانه

مرحله سوم: مراجعه به دفاتر اسناد رسمی

این مرحله را در اصل فروشنده باید انجام دهد. فروشنده باید به همراه شناسنامه و اصل سند رسمی به یکی از دفترهای اسناد رسمی کشور مراجعه کند. مسئول دفترخانه لیستی از مدارک مورد نیاز را به فروشنده می‌دهد که فروشند موظف است تمام این مدارک را تهیه و پرونده مربوطه را تشکیل دهد.

مرحله نهایی سند زدن ملک: انتقال سند

در مبایعه‌نامه تاریخی ذکر می‌شود مبنی بر اینکه خریدار و فروشنده چه موقع در دفترخانه رسمی حضور پیدا کنند. در این جلسه فروشنده باید تمام مدارکی که مسئول دفترخانه به وی گفته است را ارائه دهد.

در صورت حاضر نشدن فروشنده در این جلسه یا خریدار، هر یک از طرفین می‌توانند به خاطر حضور نداشتن دیگری گواهی عدم حضور بگیرند. در صورت ادامه داشتن این فرآیند، یعنی عدم حضور طرفین، دیگری می‌تواند به دادگاه مراجعه کرده و هزینه فسخ و پشیمانی را بازستاند.

در رابطه با همین مقاله بخوانید: انواع سند ملکی

هزینه سند زدن ملک

تا اینجای مقاله با نحوه سند زدن ملک و مراحلی که باید طی شود آشنا شدید. حال ممکن است این سؤال برای شما پیش آمد باشد که هزینه انتقال سند چقدر است و اصلا چه کسی باید این هزینه را پرداخت کند.

اولین هزینه‌ای که باید پرداخت شود مربوط به ثبت مبایعه‌ناه است. بنگاه معاملات ۵ درصد از ارزش ملک را هم از خریدار و هم از فروشنده دریافت می‌کند.

اگر ملک قبلا اجاره شده باشد، سازمان دارایی و امور مالیاتی هزینه «مالیات بر اجاره» را از فروشنده دریافت می‌کند.

فروشنده باید هزینه‌هایی مانند: خلافی، مالیات، هزینه نقل و انتقال و مواردی که مربوط به وی است را پرداخت کند.

هزینه‌های ثبت سند در دفاتر اسناد رسمی نیز ار مواردی است که بین فروشنده و خریدار تقسیم می‌شود که به آن هزینه حق التحریر گفته می‌شود.

به این نوشته رای دهید
[کل: 1 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *