جاذبه های تاریخی تهران

جاذبه‌های تاریخی تهران
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

اکثر ما ایرانیان تصور می‌کنیم که تهران چندان قدمت طولانی ندارد!‍ یا جاذبه های تاریخی تهران بسیار کم است، اما این یک تصور اشتباه می‌باشد. چرا که پایتخت ایران از زمان به قدرت رسیدن آقا محمدخان قاجار تاکنون شهری مهم و تاثیرگذار بوده است. تا آنجا که وقتی در سال ۱۳۹۳ اسکلتی انسانی در منطقه مولوی پیدا شد، کارشناسان قدمت آن را به حدود ۷۰۰۰ سال پیش نسبت دادند. در حالیکه قبل از آن طبق یافته‌هایی که در منطقه قیطریه انجام شده بود، سابقه زندگی در تهران را به ۳۰۰۰ سال تخمین می زدند.

در گذشته، تهران روستایی بود که از توابع شهر ری محسوب می‌شد به واسطه نزدیکی که با مقبره شاه عبدالعظیم حسنی داشت مورد توجه بزرگانی همچون شاه طهماسب صفوی قرار می‌گرفت. کار تا آنجا پیش رفت که به دستور شاه طهماسب صفوی ۱۱۴ برج در اطراف تهران دایر گردید که یک اقامتگاه مناسبی برای مسافران و کاروان‌ها باشد. اما این اول کار بود، چرا که بعد از آن مهم‌ترین اتفاق تاریخی باعث شد تهران به شهری مهم و به عنوان پایتخت شناخته شود و آن هم فرار آقا محمدخان قاجار به آن بود.

بعد از این اتقاق، تهران روز به روز گسترش یافت و به دنبال آن ۱۲ دروازه برای آن بنا شد. حکومت‌ها روی کار آمدند و این شهر به مرکز فرهنگی و سیاسی کشور باقی ماند. در ادامه لیست جاذبه های تاریخی تهران را با همدیگر بخوانیم.

 لیست جاذبه های تاریخی تهران

کاخ موزه سعدآباد تهران

یکی از جاذبه های تاریخی تهران کاخ سعدآباد است که بیش از دویست سال است که قدمت دارد و یکی از مهم‌ترین کاخ‌هایی است که در زمان قاجار ساخته شد. این محل توریستی و تاریخی، دارای ۱۸ کاخ،‌ چندین رستوران، گلخانه‌های زیبا و کارگاه مرمت است. یکی از کاخ‌ها که به عنوان کاخ اصلی شناخته می‌شود و به اسم «کاخ ملکه مادر» شناخته می‌شود در اختیار نهاد ریاست جمهوری قرار گرفته است و محلی برای اقامت مهمانان ویژه دولت به شمار می‌رود.

کاخ موزه سعدآباد تهران یکی از جاذبه‌های تاریخی تهران

جاذبه های تاریخی تهران: عمارت قزاقخانه

یکی دیگر از جاذبه های تاریخی تهران عمارت قزاق‌خانه می‌باشد که در سال ۱۲۸۰ به فرمان مظفرالدین‌شاه ساخته شد دقیقا روبروی «باغ ملی» واقع شده است و زمان ناصرالدین شاه قاجار بهره‌برداری و به سرانجام رسید. بنای قزاق‌خانه را می‌توان یکی از اولین ساختمان‌های اداری و نظامی تهران شناخت که تا به امروز توانسته است هویت خود را حفظ کند.

این بنا دارای ۳ طبقه می‌باشد که در طبقه اول آن تالارهایی آجر مانند و طبقات بالای آن راهروهایی با اتاق های متنوع وجود دارد. ترکیبی که از هنر اروپایی و ایرانی در پلن عمارت قزاقخانه وجود دارد باعث شده زیبایی منحصر بفردی را به خود بگیرد و بازدیدکنندگان را مشتاق به دیدن آن کند. با وجود اینکه نمای بیرونی آسیب دیده اما ظاهر آن هنوز هم زیبایی خاصی دارد.

میدان حسن آباد

اولین ایستگاه آتش نشانی در همین میدان حسن آباد تاسیس شده است. سبک معماری این میدان آن را متفاوت از بقیه میدان‌ها کرده و یکی از نمادهای قدیمی تهران به شمار می‌رود. هشت گنبد در این میدان به سبک اروپایی ساخته شده‌اند و در طی روز نماها و منظره‌های زیبایی را به نمایش می‌گذارد. سال ۱۳۷۶ این میدان، به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد. آثار تاریخی دیگری همچون پارک شهر، خانه موزه قدم، سردر باغ ملی و موزه ملی ایران در نزدیکی این میدان قرار گرفته‌اند که به جذابیت های آن افزوده است. نام‌های قدیمی این میدان ملک المتکلمین، میدان هشت گنبد و میدان ۳۱ شهریور بوده که بعدها به حسن آباد تغییر یافت.

عمارت بهارستان، مجلس شورای ملی

این عمارت در قرن سیزدهم هجری شمسی ساخته شده که به عنوان جایگاه مجلس شورای ملی فعالیت می‌کرده است. در سال ۱۲۸۹ «میرزا حسن‌خان سپهسالار قزوینی» دستور ساخت آن را داد و بعد از آن به یکی از جاذبه‌های تاریخی تهران شناخته شد.

پیشنهاد مطالعه: تهران گردی در پاییز

این بنا تا به امروز دستخوش تغییرات زیادی شده است و اتفاقاتی مانند به توپ بسته شدن و ۳ بار نیز دچار حریق گشته است. پس از مرگ حسن‌خان، ناصرالدین شاه این عمارت را تصرف کرد و از آن زمان به بعد بود که این عمارت حال و هوای حکومتی به خود دید.

عمارت بهارستان، مجلس شورای ملی

کاخ نیاوران، بنایی مجلل از شکوه و سادگی

کاخ نیاوران که در شمال تهران قرار دارد، به دستور فتحعلی شاه‌ قاجار ساخته شده و در سال ۱۳۴۷ مورد بهره‌برداری قرار گرفت. تا زمانی که خاندان پهلوی از ایران خروج گشتند این کاخ محل سکونت خاندان پهلوی بود. مجموعه تاریخی-فرهنگی نیاوران در باغی بزرگ به مساحت ۱۱ هکتار، در میدان باهنر(میدان نیاوران) قرار گرفته که در شمال شرقی این باغ بنای تاریخی کاخ نیاوران با مساحتی حدود ۹۰۰۰ مترمربع در دو طبقه و یک نیم طبقه قرار گرفته است. این کاخ زیبا را می‌توان در لیست جاذبه های تاریخی تهران جای داد.

کاخ نیاوران، بنایی مجلل از شکوه و سادگی

باغ ملی و سردر معروف آن

مجموعه باغ ملی در میدان مشق واقع در خیابان امام خمینی قرار دارد. نام این میدان از کلمه فرانسوی «مارش» سرچشمه گرفته است. در عصر فتحعلی شاه قاجار این میدان مکانی برای تمرین‌های نظامی قشون قاجار مورد استفاده قرار می‌گرفت. این میدان ظاهری مربعی دارد که ابعاد آن نیز ۴۰۰ در ۴۰۰ متر است. در ضلع جنوب شرقی میدان مشق دروازه‌ای وجود دارد که در زمان فتحعلی‌شاه با نام سردر ناصری بنا شد که بعد از آن به سردر باغ ملی شناخته شد.

باغ ملی و سردر معروف آن

دفتر کار قوام السلطنه (موزه آبگینه)

دفتر کار قوام السلطنه را نیز می‌توان در لیست جاذبه های تاریخی تهران جای داد که تا قبل از آن به عنوان موزه آبگینه شناخته می‌شد و دفترکار یکی از افراد مهم و تاثیرگذار تاریخ به نام قوام السلطنه ملقب به حضرت اشرف بود. این مکان هم اکنون به عنوان موزه کاربردی مورد استفاده قرار می‌گیرد که در آن انواع مختلفی از سفالینه‌ها و آثار ارزشمند و گرانبهای دیگر قرار دارد.

سبک خانه قوام السلطنه ترکیبی از معماری اروپایی و ایرانی است و پله‌هایی که در آن وجود دارد به سبک روسی طراحی شده است. اما در خیلی از مکان‌های آن هنرهای استادکاران ایرانی نیز به چشم می‌آید؛ مانند منبت‌کاری‌های درها و پله‌ها، گچ‌بری‌های سقف‌ها و ستون‌ها، آیینه‌کاری‌ها و… که باعث شده این خانه فضای ایرانی به خود بگیرد.

به این نوشته رای دهید
[کل: 4 میانگین: 5]

4 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *