تشریح کامل کمیسیون های شهرداری

کمیسیون های شهرداری
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

یکی از راه‌های درآمد شهرداری‌ها دریافت عوارض و مالیات از شهروندان است که به تصویب مجلس شورای اسلامی و شوراهای شهر رسیده است. کمیسیون های شهرداری مرجع رسیدگی به تخلفات می‌باشد. از جمله این کمیسیون‌ها، کمیسیون ماده ۱۰۰ می‌باشد که بزرگترین مرجع برای رسیدگی به تخلفات ساختمانی می‌باشد. اگر اشخاص در ساختمان سازی موجب تخلفی را مرتکب شود در این کمیسیون مورد بررسی قرار می‌گیرد.

از طرفی عوارضی که به آن اشاره کردیم، می‌تواند شامل عوارضی مانند :‌ عوارض نوسازی، عوارض حمل و نقل مسافر، عوارض انواع بنزین، عوارض قطع درختان، عوارض مشاغل، صدور پروانه و… باشد. اگر اختلافی بین مؤدیان و شهرداری به خاطر میزان و یا نحوه پرداخت این عوارض، پیش بیاید مرجع رسیدگی به آن کمیسیون ماده ۷۷ شهرداری خواهد بود.

کمیسیون های شهرداری

طبق وظایفی که قانون برای شهرداری تعریف کرده است؛ چهار کمیسیون مهم برای رسیدگی به مشکلات و تخلفات آمده است. این چهار کمیسیون عبارتند از:‌

  • کمیسیون ماده ۱۰۰
  • کمیسیون ماده ۷۷
  • کمیسیون ماده ۹۹
  • کمیسیون مندرج در ماده ۸ قانون نوسازی
  • کمیسیون بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری ها
کمیسیون های شهرداری : کمیسیون ماده 100

کمیسیون ماده ۱۰۰

مالکین املاک و اراضی که هدفشان انجام عملیات‌های ساختمانی، یا هر نوع اقدام عمرانی دیگر از جمله: تفکیک اراضی در محدوده یا حریم شهر باشد مطابق ماده ۱۰۰ قانون شهرداری باید پروانه اخذ از شهرداری دریافت نمایند. طبق کمیسیون های شهرداری، اگر ساخت و سازهای ساختمانی بدون پروانه یا مخالف مفاد پروانه انجام شوند، شهرداری بواسطه مأمورین خود می‌تواند از ساخت و ساز جلوگیری نماید.

اعضایی که کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری را تشکیل می‌دهند؛ شامل نمایندگان وزارت کشور، دادگستری، نماینده شهرداری و نماینده شورای اسلامی می‌باشد. تمامی این اعضا در کمیسیون وظیفه رسیدگی به تخلفات ساختمانی و حل و فصل مسائل در این زمینه، هستند که در این خصوص تصمیم نهایی را گرفته و تعیین تکلیف می‌کنند.

کمیسیون ماده ۷۷

برای رفع هرگونه اختلاف بین مؤدی و شهرداری در مورد عوارض به یکی از انواع کمیسیون های شهرداری به نام کمیسیون ماده ۷۷ ارجاع داده می‌شود. این کمیسیون شامل افرادی از نمایندگان وزارت کشور، دادگستری و شواری اسلامی شهر است. هر بدهی که طبق نظر کمیسیون ماده ۷۷ تشخیص داده شود به وسیله اداره ثبت قابل وصول است. در مناطقی که سازمان قضایی وجود نداشته باشد، رئیس دادگستری شهرستان یک نفر را به نمایندگی دادگستری تعیین می‌کند. اگر نیز انجمن نداشته باشند، از طرف شورای شهرستان یک نماینده انتخاب خواهد شد.

کمیسیون ماده ۹۹

یکی از انواع کمیسیون های شهرداری کمیسیون ماده ۹۹ می‌باشد. اگر تأسیسات و بناهایی برخلاف اصول شهرسازی، فنی و یا بهداشتی که در پروانه درج شده ساخته شود، این موضوع در کمیسیون ماده ۹۹ مطرح می‌شود. اعضای این کمیسیون شامل؛‌ نماینده وزارت کشور، نماینده دادگستری و نماینده وزارت راه و شهرسازی می‌باشد. پس از اینکه پرونده تشکیل شد، به متقاضی اعلام می‌شود و متقاضی نیز مؤطف است ظرف ده روز توضیحات خود را به کمیسیون به صورت کتبی ارسال کند. پس از آن کمیسیون نیز با حضور دبیر کمیسیون موضوع را بررسی می‌کند و تصمیم نهایی را اتخاذ می‌کند.

این رأی که در کمیسیون صادر می‌شود قطعی بوده و غیرقابل اعتراض می‌باشد. اگر متقاضی در هر صورت، نسبت به رأی صادر شده ادعای اجحاف داشته باشد فقط از طریق دیوان عدالت اداری می‌تواند اقدام کند.

کمیسون ماده 100 شهرداری ها

تخلفاتی که در صلاحیت کمیسیون ماده ۱۰۰ است

بنای فاقد پروانه

بنای فاقد پروانه به هرگونه ساخت و سازی گفته می‌شود که مجوز کتبی از مرجع صدور پروانه نداشته باشد. این شامل بناهایی هم می‌شود که مارحل صدور پروانه و پرداخت عوارض را طی کرده‌اند و شروع به ساخت و ساز کرده‌اند اما هنوز پروانه را به طور کامل اخذ نکرده‌اند. طبق قانون کمیسیون ماده ۱۰۰ با این‌گونه موارد نیز برخورد خواهد شد.

تخلف اضافه بنا در منطقه مسکونی و تجاری

یکی دیگر از تخلفات ساختمانی، ساختن بنای اضافی بر مساحت درج شده در پروانه ساختمانی است. اگر شهرداری این‌گونه موارد را تشخیص دهد پرونده‌ای در کمیسیون ماده ۱۰۰ تشکیل می‌شود. اگر کمیسیون حکم تخریب بنا را صادر نکند،‌به اخذ جریمه رأی می‌دهد. اگر شخص از پرداخت جریمه امتناع بورزد، کمیسیون بنا به تقاضای مرجع صدور رأی و حکم تخریب بنا را صادر می‌کند.

عدم احداث پارکینگ

طبق بند ماده ۱۰ قانون شهرداری اگر ساختمانی پارکینگ احداث نکند تخلف ساختمانی محسوب می‌شود و این مورد قابل طرح در کمیسیون های شهرداری می‌باشد که در اینجا ماده ۱۰۰ می‌باشد. اگر روستاها هدفشان ساخت و ساز برای تبدیل شدن به شهر باشد باید پارکینگ احداص کنند که در غیر اینصورت شامل تخلفات ساختمانی خواهند شد.

تجاوز به معابر

هدف از ساخت و ساز این است که آبادانی و پیشرفت صورت بگیرد و یا مکانی برای سکونت ایجاد شود. اما اگر سازندگان ساختمان بخواهند به حریم معابر و خیابان‌ها تجاوز کنند مرتکب تخلف ساختمانی شده‌اند و پرونده‌ای در این زمینه در کمیسیون ماده ۱۰۰ تشکیل خواهد شد.

تخلف مهندس ناظر

از وظایف مهندس ناظر این است که بر عملیات‌های ساختمان سازی نظارت داشته باشد که ساخت و ساز منطبق با مشخصات مندرج شده در پروانه ساخت و نقشه‌ها باشد. مهندس ناظر در پایان کار گواهی فنی را نیز صاد خواهد کرد. در صورتی که تخلفی صورت بگیرد و مهندس ناظر تخلف را به موقع به مرجع صدور پروانه اعلام نکند، مرجع صدور پروانه می‌تواند اغین موضوع را به سازمان نظام مهندسی، نظام فنی روستایی و یا بنیاد مسکن اعلام کند.

در بنیاد مسکن کمیسیونی تشکیل شده از نماینده راه و شهرسازی، نماینده فرماندار، نماینده نظام مهندس و همچنین رییس بنیاد مسکن وجود دارد. در صورت تأیید، اهمال مهندس ناظر به مراجع مربوطه برای گرفتن تصمیم نهایی ارسال می‌شود.

احداث ساختمان مغایر با کاربری

هر ملکی کاربری مخصوص خود را دارد، برای مثال دفاتر وکالت، مطب‌های پزشکان، دفاتر رسمی ازدواج و طلاق و… هر کدام کاربری مخصوص خود را دارند. یا کاربری مسکونی که خانوار در آن زندگی می‌کنند. تمامی این‌ها اگر مغایر با کاربری تعیین شده در پروانه ساخت عمل کنند مرتکب تخلف ساختمانی شده‌اند. مرجع رسیدگی به این‌گونه تخلفات نیز همان کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری است.

تخلف تراکم ساختمانی

مرجعه صدور پروانه بعد از اینکه جریمه را اخذ کرد گواهی پایان ساخت را صادر می‌کند. اگر حکم صادر شده به اجرا گذاشته شود و ساخت بنای مازادی که قبل از آن غیرمجاز بوده، مجاز شناخته می‌شود.

عدم استحکام بنا

برخی ساخت و سازهایی که صورت می‌گیرد دارای بنای مستحکمی نیستند. اگر این بناها از نظر فنی قابل رفع باشند کمیسیون های شهرداری رأی به رفع نقص می‌دهند. اما اگر این بناها قابل رفع نباشند و از نظر فنی غیرقابل مقاوم سازی باشند کمیسیون نمی‌تواند با صدور جریمه بنای غیرمستحکم ساختمان را تأیید کند. چرا که این بنا از هر نظر خطرآفرین است.

احداث بنا خلاف ضابطه به صورت پیشروی طولی

ضابطه بصورت پیشروی طولی به این معناست که شصت درصد طول زمین را می‌توان بنا احداث کرد و مابقی می‌تواند به عنوا فضای آزاد باشد. عدم رعایت این امر اعم از اینکه پروانه صادر شده باشد یا نشده باشد، تخلف محسوب می‌شود و در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری‌ها قابل اجرا است.

به این نوشته رای دهید
[کل: 3 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *