راهنمای کامل خرید خانه قولنامه‌ای

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

خرید خانه قولنامه‌ای یکی از روش‌هایی است که برخی افراد به عنوان روشی برای خرید ملک انجام می‌دهند. البته این موضوع را می‌‌توان از چند زاویه بررسی کرد. یکی از منظر مسائل حقوقی و دیگری از زاویه نکات مربوط به سرمایه‌گذاری که هر دو را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

در ایران معاملات مسکن به دو روش: یا بصورت سند تک برگی،‌ منگوله‌دار، شش دانگ و… و یا بصورت معامله ملک قولنامه‌ای صورت می‌گیرد. در بین این روش‌ها سند قطعی مطمئن‌ترین و امن‌ترین راه است. ولی اگر شما بخواهید روش خرید خانه با پول کم را انتخاب کنید ملک قولنامه‌ای می‌تواند انتخاب مناسبی برای شما باشد.

معاملات قولنامه‌ای چیست؟

در معاملات گاهی پیش می‌آید که خریدار و فروشنده تصمیم می‌گیرند که بصورت توافقی و متعهدانه قراردادی را با هم انعقاد کنند ولی شرایط لازم برای انجام تعهد وجود ندارد. با این حال دو طرف معامله باز هم تمایل دارند که با یکدیگر قراردادی را تنظیم کنند. یکی از این شرایط ممکن است این باشد که خریدار پول کافی برای خرید خانه را نداشته باشد اما با فروشنده توافقی را امضاء می‌کند که تا تاریخی مشخص این مبلغ را پرداخت کند. به اینگونه معاملات مسکن که با توافق خریدار و فروشنده صورت می‌گیرد معاملات قولنامه‌ای می‌گویند.

در معاملات رسمی و معاملات ملکی این سه مرحله حتماً صورت می‌گیرد:

  1. توافق خریدار و فروشنده
  2. ثبت و مکتوب کردن توافقی که بین خریدار و فروشنده حاصل شده
  3. انتقال سند رسمی به نام خریدار

از طرفی دیگر، اگر بخواهیم از نظر حقوقی بررسی کنیم «قولنامه» اعتبار خاصی ندارد. زمانی که در معاملات خرید و فروش مسکن صحبت از قولنامه می‌شود در‌واقع منظور همان مبایعه نامه است. خانه قولنامه‌ای به ملکی گفته می‌شود که فاقد سند بوده و از طریق خرید و فروش انجام می‌شود.

برای خواندن توضیحات بیشتر می‌توانید مقاله قولنامه خانه یا سند موقت ملک را بخوانید.

آیا دریافت وام مسکن با قولنامه امکان‌پذیر است؟

یکی از دغدغه‌های اغلب مردم خرید خانه قولنامه‌ای با انواع وام مسکن است که می‌خواهند خانه دلخواهشان را معامله کنند اما تنها دارای قولنامه بوده و سند دیگری ندارد. برای دریافت تسهیلات بانکی حتماً باید نسخه اصلی سند رسمی موجود باشد. بانک مسکن قولنامه را به رسمیت نمی‌شناسد در صورتی‌ که بسیاری از مردم از قولنامه با عنوان سند رسمی یاد می‌کنند. البته ممکن است برای تشکیل پرونده به منظور دریافت تسهیلات بانکی ارایه قولنامه در کنار نسخه اصلی سند رسمی الزامی باشد و به بانک ارايه شود.

در نهایت به این سؤال می‌رسیم که آیا دریافت وام خانه‌های قولنامه‌ای امکان‌پذیر است؟ در جواب باید بگوییم که به خانه‌ قولنامه‌ای وام مسکن تعلق نمی‌گیرد و سند شما حتماً باید شش دانگ و رسمی بوده و تمام شرایط را برای دریافت وام مسکن داشته باشد.

خرید خانه قولنامه‌ای و دریافت وام با قولنامه

مشکلات خرید خانه قولنامه‌ای

خرید خانه قولنامه‌ای ممکن است از دو جهت برای خریدار مشکل ایجاد کند:

  1. فروشنده مالک واقعی نباشد.
  2. مالک خانه را به بیشتر از یک نفر بفروشد.

هر کدام از موارد بالا پیش بیاید به این معناست که فروشنده مال را به غیر فروخته است. این یکی از مزیت‌های سند رسمی است که با گرفتن استعلام و احراز هویت می‌توان از بروز این مشکل پیشگیری کرد. اما در معامله ملک قولنامه‌ای به خاطر نبود سند رسمی امکان بروز این خطر وجود دارد. اما این بدین معنا نیست که دیگر نتوان خرید خانه قولنامه‌ای را نامعتبر دانست و آن را انجام نداد.

در ادامه راهکارهایی برای پیشگیری از کلاهبرداری در خرید و معاملات خانه قولنامه‌ای به شما می‌گوییم.

پیشنهاد مطالعه: سند اوقافی چیست و تفاوت آن با سند ملکی

نکات مهم معامله ملک قولنامه‌ای

قبل از هر چیز باید بدانید که در صورتی که شرایط دو مورد زیر وجود داشته باشد ملک بصورت قولنامه‌ای خرید و فروش می‌شود:

  • ملک مورد نظر به طور کلی فاقد سند بوده و صرفاً بنچاق داشته باشد.
  • ملک مورد نظر نتیجه و حاصل تفکیک یک زمین است که زمین مادر سند دارد اما قطعاتی که تفکیک شده، فاقد سند هستند.

پیشنهاد می‌کنیم برای اطلاعات بیشتر در مورد بنچاق مقاله بنچاق چیست را بخوانید.

اگر می‌خواهید خانه قولنامه‌ای بخرید قبل از انجام معامله باید قولنامه‌های ملک را بصورت سلسله مراتبی پیگیری کنید و از فروشنده بخواهید که قولنامه‌های قبلی را در اختیار شما بگذارد.

با انجام این کار می‌توانید خریداران قبلی را شناسایی کرده و در نهایت به سند مادر ملک یا همان بنچاق ملک برسید. با این کار شما می‌توانید استعلام‌هایی که نیاز دارید را روی سند یا همان بنچاق انجام دهید و صحت و اعتبار همه چیز را بررسی کنید.

مواردی که گفته شد به شما کمک می‌کند خرید خانه قولنامه‌ای را با خیال راحت انجام دهید و همانطور که دیدید این از نظر حقوقی برای شما مشکلی ایجاد نمی‌کند اگر که نکات خرید ملک قولنامه‌ای را رعایت کرده باشید.

معامله ملک قولنامه‌ای

سند قولنامه‌ای چه تفاوتی با سند شش دانگ دارد؟

سند قولنامه‌ای سندی نیست که رسمیت داشته باشد و در‌ واقع همان سند عادی محسوب می‌شود که توسط اداره ثبت اسناد تنظیم نشده و رسمی نیست. همانطور که گفته شد گرفتن وام با قولنامه امکان‌پذیر نیست چرا که قولنامه از اعتبار کمتری نسبت به سند رسمی و شش دانگ برخوردار است.

یکی از کارهایی که در مورد قولنامه باید صورت بگیرد این است که باید توسط مشاور املاک و مدیریت املاک نوشته شود که این شخص باید سرشناس و دارای اعتبار باشد و از نظر قانونی نیز مشکلی وجود نداشته باشد.

نتیجه‌گیری

  • یکی از روش‌ها برای صاحب خانه شدن خرید خانه قولنامه‌ای است که برای افراد با سرمایه کم می‌تواند طریقه خوبی جهت خانه‌دار شدن باشد.
  • گاهی شرایط کافی برای معاملات خرید و فروش مسکن کامل وجود ندارد به همین خاطر خریدار و فروشنده بصورت توافقی یکسری تعهدها را ایجاد می‌کنند و نسبت به آن جدی هستند.
  • دریافت وام مسکن با قولنامه امکان‌پذیر نیست چرا که قولنامه از نظر رسمیت اعتبار خاصی ندارد و اداره ثبت اسناد و بانک مسکن آن را به عنوان سند رسمی نمی‌شناسد.
  • در معاملات ملک قولنامه‌ای ممکن است یکسری مشکلات نیز بوجود بیاید اگر که شخص خریدار به نکات مربوط به آن توجهی نداشته باشد.
  • سند قولنامه‌ای با سند شش دانگ تفاوت‌ و دارد و آن هم این است که سند شش دانگ رسمی و دارای اعتبار است و می‌توان با آن کارهای مهمی مانند گرفتن وام مسکن انجام داد.
به این نوشته رای دهید
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *